A bölcsőde bővítésére lenne szükség

155

A Gyergyószentmiklósi Városi Bölcsőde maximális létszámmal működik, az is előfordul, hogy túl kevésnek bizonyul a helyek száma. Az elmúlt időszakban jelentős változáson ment át az intézmény, illetve további fejlesztéseket terveznek, azonban a bővítésre is valós szükség volna már.

Farsang a bölcsődében. Ha tehetnék, több tündért és mackót is fogadnának Fotó: Lázár Hajnal
Farsang a bölcsődében. Ha tehetnék, több tündért és mackót is fogadnának Fotó: Lázár Hajnal

Az elmúlt másfél évben jelentős átalakuláson ment át a gyergyószentmiklósi bölcsőde. Már az ajtón belépve vidám mesefigurák köszöntik az ide érkezőt a szemközti falról, és ezek a színes rajzok az intézmény összes termének falát barátságosabbá teszik. Egy köszöntő is fogadja a szülőt, amely arról tájékoztat, mi a feladata a bölcsődének. Az előtér bútorzatát kicserélték, a régi kis, kopott szekrénykék helyére színes, praktikus gyermekbútor került. A szekrényekben most már jól elfér a gyermekek ruhája télen is, az előtér közepén pedig öltöztetésre alkalmas pad áll. Megújult a két csoportszoba is, nevet kapott mindkettő, emellett egységes, korszerű berendezést és sokféle új játékot.
– A három év alatti gyermekek napközbeni ellátását biztosítjuk. Összesen ötven férőhely van a két csoportban – közölte Baricz Katalin intézményvezető. Hozzátette, a gondozást, nevelést nyolc fő látja el, csoportonként egy-egy óvónő, egy-egy asszisztens, valamint két-két dada. A gyermekekről nem egyszerűen csak gondoskodnak itt, hanem sokféle foglalkozást, fejlesztő tevékenységet biztosítanak számukra: van lehetőség szabad játékra, emellett pedig vannak zenés, énekes foglalkozások, alkotójáték és különböző mozgásfejlesztő tevékenységek is.
– Fontos a változatos tevékenység, hiszen a kicsik a bölcsődében kerülnek először közösségbe, itt kezdődik el a szocializálódás folyamata – fogalmazott az intézményvezető.
A szülők bármikor megnézhetik, mivel és hogyan tölti napját csemetéjük, de interneten is rendszeresen tájékoztatják őket a tevékenységekről, gyakran fényképeket is kapnak, sőt közös programokat is szerveznek ünnepek alkalmával. Legutóbb például farsangolás volt, amit nagyon élveztek a kicsik. A gyermekek munkáit is összegyűjtik, hogy év végén hazavihessék a szülők.
– A családdal való együttműködésre, bizalomépítésre nagyon odafigyelünk – jegyezte meg Baricz Katalin.
Hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a gyermekek egészséges ételt kapjanak: a bölcsőde saját konyhájában főznek, a menüben naponta van friss zöldség és gyümölcs. Odafigyelnek a higiéniai nevelésre is, közösen vonulnak az apróságok kezet mosni, sőt az itt dolgozók a pelenkáról való leszoktatásban is segítenek.
Az intézményvezető további fejlesztést is tervez, szeretnék felújítani a konyhát, valamint szépítenék, kiépítenék az udvart, mivel szép időben szívesen játszanak kint a gyerekek.
Emellett pedig már bővítésre is szükség volna, hogy több gyermeket tudjanak fogadni, mivel erre reális igény van a városban. Jelenleg is telt ház van a bölcsődében, és sok érdeklődő van már a következő tanévre is. Március végéig várják azokat, akik beíratnák gyermekeiket. A felvétel egyébként folyamatos, azonban csupán abban az esetben tudnak új gyermekeket fogadni, ha felszabadulnak helyek.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek