A bírságbefizetés új jogszabálya

Egyetlen, egységes folyószámlára

127

Hosszas vajúdás után a múlt esztendő júliusa végén jelent meg és vált részben hatályossá a szabálysértési bírságok befizetésének hatékonyságát fokozó egyes intézkedésekre vonatkozó 2018/203-as törvény. Azért hosszas vajúdás után, mert a vonatkozó törvényjavaslatot még 2015-ben a Ponta-kormány nyújtotta be, és részleges hatályba lépésről azért beszélhetünk, mert a törvénynek az 1–17-es szakaszai csak most január 1-jétől váltak hatályossá, a többiek pedig a múlt esztendő augusztusától. Továbbá a törvény I–IV-es fejezeteinek előírásai csak kísérleti jelleggel alkalmazandók a gépkocsivezetőkre kirótt közúti közlekedési szabálysértési bírságok esetében.

Tehát a hatályba léptetés tekintetében több szakaszról beszélhetünk, illetve beszélhettünk. Úgy általában azt mondhatnánk, hogy a törvény 2018. augusztus 21-től ugyan hatályossá vált, de 2019. január 1-jéig kivételt képeztek annak 1–17-es szakaszai. (Egyébként a törvény néhány fontosabb, közérdeklődésre is számot tartó előírásairól 2018. augusztus 6-i lapszámunkban már beszámoltunk.)
Ami a fentebb említett kísérleti jelleget illeti, a közúti szabálysértési bírságok esetében, az továbbra is fennáll. A mostani hatályba lépést illetően is van egy másabb gond is: a törvény alkalmazási normáit kormányhatározattal kellett volna jóváhagyni 2018. december 31-ig. A szóban forgó időpontig ez a kormányhatározat nem született meg. Napvilágot látott viszont a Hivatalos Közlöny 2018. december 27-i számában ama pénzügyminiszteri rendelet, amelyet a törvény 5-ös szakasza ír elő, s amely értelmében egy egységes folyószámlát kell nyitni a szabálysértési bírságok befizetése végett. A közpénzügyi miniszternek a 2018/3893-as rendeletéről van szó, s annak előírásai 2019. január 1-jétől hatályba is lépnek.
A jobbára technikai jellegű, most hatályba lépett jogszabályról azt érdemes tudni, hogy tulajdonképpen két egységes államkincstári folyószámlára jut el a magánszemélyekre kirótt szabálysértési bírság. Az egyik azon bírságokra vonatkozik, amelyeket romániai lakhelyű magánszemélyeknek kell „lepengetniük”, a másik pedig azokra a bírságokra, amelyeket Romániában lakhellyel nem rendelkező magánszemélyeknek kell befizetniük.
Emlékeztetnénk a törvénynek az egyik leglényegesebb előírására: a közúti szabálysértési bírságok esetében a befizetési végső határidőt kitolták 15 napra a 2018. augusztus 24-ig érvényben lévő 24 órával szemben. Közvetve idetartozik az is, hogy bár a jogszabályozás értelmében a büntetőpont értékének kiszámítási alapját a mindenkori országos garantált minimális bruttó bér kvantuma (amely jelenleg 2080 lej) képezi, ez ebben az esztendőben nem így lesz: kivételes módon 2019 folyamán is a büntetőpont kiszámítási alapja 1450 lej marad, azaz egy büntetőpont 145 lej.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek