A beteget lelkileg is ápolni, gyógyítani kell

81

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházon belüli kórházkápolna létrehozásáért gyűjt aláírásokat egy kezdeményező csoport Csíkszeredában és a világhálón. A gondolat a betegek lelki gondozását 16 éve végző dr. Bakó Mária Hajnalka kamillánus nővértől származik.

Lépcsősort kell megmászniuk a betegekenek a kórház istentiszteleteknek helyet adó könyvtárához. Kápolnát szeretnének Fotó: László Róbert
Lépcsősort kell megmászniuk a betegekenek a kórház istentiszteleteknek helyet adó könyvtárához. Kápolnát szeretnének Fotó: László Róbert

Az ember nemcsak fizikai hústömeg, hanem lelke is van, és ezt az ápolás során nem lehet figyelmen kívül hagyni – hívja fel a testi bajok mellett a kórházon belüli lélekápolás fontosságára a figyelmet dr. Bakó Mária Hajnalka, akinek köszönhetően több évtizedes kihagyás után 16 évvel ezelőtt újraindulhatott a csíkszeredai betegpasztoráció. A kezdeményező ugyanakkor e tevékenységhez megfelelő helyszínt is társítani kíván: ez a hely pedig a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházon belüli kórházkápolna lenne.

Igény lenne rá
– Nagyon nagy igény van egy állandó kápolnára, egy helyre, ahol biztosított a beszélgetés diszkréciója, ahová a beteg is visszavonulhat, ahol elmélyülhet. A nagy kórházban jelenleg van egy picike szobácska ilyen célra, a szentmiséket pedig a könyvtárban tartjuk és örvendünk, hogy beengednek, hiszen egy ideig a folyosón, kínlódva tartottuk, a szentgyónáshoz ebédlőben, mosogatókonyhában járulhattak a betegek. A hozzátartozóknak pedig legalább ugyanennyire hiányzik egy hely, ahová visszavonulhatnak, ahol kisírhatják magukat, ha veszteség éri, mert sokszor csak állnak némán, tehetetlenül a folyosón – emelte ki.
Bakó Mária Hajnalka fontosnak tartaná, hogy az állandó kápolna az épületben kapjon helyet. Elmondta, számos külföldi példát látott, és megfigyelte, ahol az épületen belül van a kórházkápolna, oda sokkal szívesebben bemennek a betegek, arról nem is szólva, hogy sokan a mozgásukban is korlátozottak. Tehát a benti helyiség számukra is nagy segítség lenne.
– Még a hatodik emeleti könyvtárszobában tartott mise is problémát tud jelenteni, mert a lift csak az ötödikig megy – jegyezte meg a betegpasztorációs szakember. – Nemrégiben például rosszul lett egy beteg, és csak alig tudtuk a lépcsőn letámogatni, tette hozzá.

Lelkigondozás a kórházban
A betegek lelki gondozását dr. Bakó Mária Hajnalka Nagy Enikő Zelma szociális nővérrel együtt végzi. Hetente egyszer imaórát tartanak a Megyei Sürgősségi Kórház különböző épületeiben, amelyeken gyónhatnak is a betegek. Római katolikus szentmise minden héten egyszer, református istentisztelet alkalmanként van és az ortodox misék is gyakoriak.
– Korábban a régi kórházban és a nagykórházban felváltva volt vasárnaponként szentmise, de most csak a nagykórházban van, heti rendszerességgel. A régi kórházban, a bőrgyógyászaton tartunk csütörtökönként imaórát, a nagykórházban hetente kétszer, én a harmadik emeleti ebédlőben, a munkatársam az ötödik emeleti ebédlőben vezet imaórát – sorolta lapunknak a lelki gondozó.

Az ötödik emeletre javasolják
Bakó Mária Hajnalka javaslata, hogy újabb bővítéssel, az épülő szárny végén, ötödik emeleti bejárattal készüljön egy legalább ötven férőhelyes kápolnaterem. – Megvilágítható lenne keletről, délről, és északról, nyugatról lenne a bejárata. Csendes hely, csak az jár ott, akinek dolga van. Szinte külön lehetne és mégis egyben, és a liftek is felmennek az ötödik emeletig.
A kezdeményezők Borboly Csaba megyei tanácselnökkel is beszéltek a javaslatról, aki azt mondta, támogatja az elképzelést, és amennyiben a kórház vezetősége beleegyezik, úgy anyagi hátteret is próbál biztosítani az önkormányzat.

Lehet, de csak az udvarban
Dr. Demeter Ferenc kórházigazgató lapunknak elmondta, támogatja a kápolnakialakítás gondolatát, viszont egyelőre csak a kórház udvarán tudja elképzelni. Az épületen belül jelenleg is nagyon szűkös a hely, alig tudnak megfelelni az előírásoknak. A Megyei Sürgősségi Kórház főépületében egy időben rendszerint 450-500 beteget ápolnak. Ugyanakkor hangsúlyozta, a kórház nemcsak a főépületből áll: vannak osztályok Csíksomlyón, és a Vár téren is, így a kórházkápolna akkor sem lenne hozzáférhető minden betegnek, ha a központi egység udvarára építenék fel.

Gyűjtik a támogatói aláírásokat
A múlt pénteken dr. Bakó Mária Hajnalka A kórházi betegek lelki ápolásának fontossága címmel tartott előadást A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig elnevezésű előadássorozat keretében és már aznap megkezdődött az aláírásgyűjtés is – tudtuk meg a rendezvénysorozat szervezőjétől, Veress Dávidtól.
– Úgy gondoljuk, az ideiglenes megoldások helyett egy állandó, ökumenikus kápolnára van szükség a kórházban. Ha a börtönben van ilyen hely berendezve, a kórházban még inkább kellene lennie egy helyiségnek, ahol a hozzátartozók várakozhatnak egy-egy műtét alatt, elmélyülhetnek, imádkozhatnak a betegek és kísérőik. Ezért segítünk az aláírásgyűjtésben – hangsúlyozta Veress Dávid.
Az aláírási íveket a Szent Kereszt-plébánián és a csíkszeredai RMDSZ székházban lehet aláírni, és a támogatási szándékot az interneten is ki lehet fejezni. A támogatói íveket a napokban a kezdeményezők a többi csíkszeredai egyházhoz is eljuttatják, remélve, hogy civil összefogással kápolna létesülhet a megyei kórházban.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek