hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A betegek nem vonulhatnak az utcára tüntetni…

A munkaügyi minisztérium felfüggesztette februárra az otthoni beteggondozási program támogatásának folyósítását, az intézkedés nyomán több mint 1000 személy ellátása kerül veszélybe – figyelmeztet a Gyulafehérvári Caritas.

Magukra maradó betegek, munka nélkül maradó gondozók. Finanszírozási árkok

Péter György, a Caritas szocio­medikális részlegének igazgatója előzmény nélkülinek és meggondolatlannak nevezte a munkaügyi tárca döntését, amely voltaképpen felfüggeszti az ágyhoz kötött betegeket és jobbára magatehetetlen időseket gondozó szociális szervezetek támogatását. Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozó Péter György szerint ez pedig elsősorban a rászorulókat, de a Gyulafehérvári Caritas munkatársait is rendkívül rosszul érinti, akik így munkahely nélkül maradhatnak.
„A távozóban lévő kormány a 2017-es évre jóváhagyta a támogatást a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek, alapítványok számára. A mostani kormány, Olguţa Vasilescu asszonnyal, felfüggesztette februárban ezt a támogatást. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazottaink 20 százalékát el kell bocsátanunk és csökken a gondozottak száma is. Ez egy általános helyzet, az ország összes szolgáltatóját érinti, és nem hivatalosan úgy értesültem, hogy ezt a februári csökkentést egész évre meghosszabbítanák” – mondta az igazgató.
A Caritas ápolói körülbelül 5000 háztartásba látogatnak el Hargita, Kovászna, Maros, Brassó, Hunyad és Fehér megyében, ahol 6500 idős, fogyatékos, krónikus vagy ágyhoz kötött beteget ápolnak. Ezeknek a személyeknek nemcsak a gyógyu-
lásban segítenek, hanem a ház körüli teendőkben, bevásárlásban is. A munkaügyi minisztérium döntése miatt több mint 1000 személy esik el a szolgáltatásoktól, akik nem tudják fedezni teljes mértékben a költségeket. Az otthoni beteggondozás támogatásában az állami finanszírozás mellett a helyi önkormányzatok is segítenek, illetve az összeg egy részét maguk az érintettek állják, az állami finanszírozás kiesése azonban nagy hiányosságokat fog eredményezni a program folytatásában.
„Én többször hangsúlyoztam, hogy az lenne a megoldás, ha a munkaügyi minisztérium nem avatkozna bele, hanem a helyi önkormányzatok számára utalják a szociális gondozásra szánt összegeket. (…) Így nem lehet felépíteni egy szolgáltatást, mert folytonosságot kell biztosítanunk, Romániában viszont évről évre változik minden! A szenvedő személyek pedig nem vonulhatnak utcára tüntetni, mert otthon vannak, ágyhoz kötött betegek. Az ő sorsuk senkit sem érdekel” – magyarázta Péter György.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb