A beszéd rejtélyei

Hangolódás a tudományra Székelyudvarhelyen

281

Közeleg a PSZINKRON, amely évről évre a magyar tudomány napja környékén jelentkezik, és a kortárs pszichológiai kutatásokba nyújt betekintést. Még mindig vannak, akik nem tartják „eléggé” egzakt tudománynak a lélektant, a hatodik éve megszervezett előadássorozat – többek között – ezt a tévhitet próbálja eloszlatni.

Beszélgetések és elmélkedés a magyar tudomány napja alkalmából – ez áll a PSZINKRON meghívóján, a háromalkalmas rendezvény idén is a Sylvester Dénes Egyesület és az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottság szervezésében valósul meg. Dr. Dósa Zoltán pszichológus, egyetemi oktató, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szé­kely­udvarhelyi pedagógusképző tagozatának vezetője – aki nemcsak ötletgazdája, szervezője, hanem moderátora is az előadásoknak – idén is három érdekes témát kínál a pszichológia, neveléstudomány iránt érdeklődőknek.

A beszédről
Az első előadás október 29-én, hétfőn 18 órától lesz a megszokott helyszínen, a művelődési ház koncerttermében. R2D2 és a szél susogása. Hogyan észleljük az emberi beszédet? – ezt a címet kapta a nyitány, amelynek meghívott előadója Jakab Zoltán pszichológus, egyetemi oktató Magyarországról, Budapestről, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről (ELTE) érkezik. A kognitív pszichológia képviselője többek között arról beszél majd, hogy miért vagyunk fogékonyabbak az emberi beszédre, mint az egyéb hangokra, miként minősülnek át a hangok dallammá, mennyire más az emberi hangok, az ember által észlelt hangok világa, mint az állatoké – tudtuk meg Dósa Zoltántól, aki hozzátette, arról is szó esik, hogy mit jelent, miben áll a gyermekek esetében a nyelvi képességek fejlődésbeli késése.

Az elménkről
Izgalmasnak ígérkezik a második előadás is, amelyre mindjárt másnap, október 30-án, ugyancsak 18 órától kerül sor. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) oktatója, Kiss Szabolcs pszichológus előadása azt járja majd körül, hogy mennyire vagyunk képesek leképzeni, megérteni a másik ember elméjében lévő vágyakat, szándékot stb. Az elmeolvasás nem varázslat, hanem mentális folyamat, amelynek segítségével értelmezzük a társas viselkedést és a kommunikációs helyzeteket. Dósa Zoltán azt ígéri, hogy a Barangolások az elmédben. Az elmeolvasás jelene címet viselő előadáson a képesség kialakulásáról is beszélnek majd.

A bódító szerekről
A harmadik előadásra november 5-ig kell várni, akkor Albert-Lőrincz Enikő egyetemi oktató (BBTE) lesz a Korok és szerek, kóros élvezetek címet viselő találkozó vendége. A pszichológus évtizedek óta kutatja az erdélyi fiatalok szerfogyasztó szokásait. A 17 órakor kezdődő beszélgetés során érinteni fogják a sajátos trendeket, azt, hogy mennyire elterjedt ma a szerfogyasztás, mit lehet tenni ellene, és az is terítékre kerül, hogy a segítő szakmák képviselői mennyire vannak felkészülve a megelőzésre és a probléma kezelésére.
A PSZINKRON6 sem jöhetett volna létre, ha a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Fuss NEKI! akciójában néhány lelkes támogató nem állt volna az ügy mellé. 1700 lejt sikerült „összeszaladni”, amely jelentős mértékben hozzájárul a tudományos előadások színvonalassá tételéhez – tudtuk meg Dósa Zoltántól.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek