2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

A bérkülönbségek ellen tiltakoznak

Spontán sztrájkba léptek a Hargita Megyei Közpénzügyi Vezérigazgatóság alkalmazottjai tegnap reggel. A Sed Lex szakszervezet Hargita megyei bizalmija azt mondta, az elégedetlenségi hullámot egy kormányhatározat váltotta ki, ez ugyanis jelentős mértékben megemelte egyes pénz­ügyminisztériumi alárendeltségbe tartozók bérét, míg másoké változatlan maradt.

Sztrájkoló pénzügyi alkalmazottak. Szünetelt az ügyfélfogadás Fotó: balázs Árpád
Sztrájkoló pénzügyi alkalmazottak. Szünetelt az ügyfélfogadás Fotó: balázs Árpád

Délelőtt kilenc óra tájban leállt a tevékenység a pénzügy csíkszeredai, székely­udvarhelyi, gyergyó­szent­miklósi, illetve maroshézvízi kirendeltségénél: bár az alkalmazottak a székházakban maradtak, az ügyfélfogadást felfüggesztették. Ferencz Katalin, a Sed Lex szakszervezet bizalmija a Hargita Népé­nek azt mondta, a 47-es számú kormányhatározat miatt elégedetlenek a dolgozók, ezzel a jogszabállyal ugyanis november 1-jétől 62,5 százalékkal megemelték a pénzügyminisztérium közvetlen alárendeltségébe tartozók bérét, míg a régiók pénzügyi intézményeinél dolgozókét nem. A sztrájk az egész országot érintette, a tegnap délelőtti órákban a megyék 80 százalékában már nem dolgoztak a pénzügyesek. Hargita megyében összesen 360 alkalmazott szüntette be a munkát, de hogy meddig, arra még a déli órákban nem tudtak válaszolni.

ARP_6644
Délutánra a szakszervezeti bizalmi közölte, bár még zajlanak a tárgyalások a pénzügyminisztériumban, a Hargita Megyei Közpénzügyi Vezérigazgatóság al­kal­mazottjai ma reggel már rendes program szerint fogadják az ügyfeleket.
A közpénzügyi tárca közleményben jelentette be az egyes, alárendeltségébe tartozó központi intézmények dolgozóinak béremelését. E szerint 25 bérfokozati besorolással előbb lépnek a bértáblán a minisztérium, az országos adóhatóság (ANAF), a Közbeszerzési Országos Ügynökség és a nagy adófizetőkkel foglalkozó vezérigazgatóság köztisztviselői és a szerződéses személyzet. Ez átlagban 22 százalékos béremelést jelent és mintegy 5700 alkalmazottat érint. A dokumentum szerint a béremelés célja összhangba hozni a tárca munkatársainak bérét a hasonló munkát végző társaikkal, akik az európai alapok minisztériumában dolgoznak.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,352RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb