A békét, szeretetet keresték

Pünkösd Gyimesbükkben

45

A templomépítő Dani Gergely esperes-plébános születésének 100., valamint Márton Áron püspök 1949-es gyimesi bérmálásának 70. évfordulójának szellemében szervezték az elmúlt napokban a gyimesbükki pünkösdi zarándoklatot. Az ezeréves határra idén is ezrek látogattak el, mi vasárnap kerestük fel a települést.

Turisták sokasága a Rákóczi-vár romjain. Elképzelhető, hogy jövő ilyenkorra már állni fog az őrtorony, egyelőre azonban az építkezési engedély újrakibocsátására várnak.

A vásári forgatag is szerves része a gyimesbükki pünkösdnek: kézművestermékek, helyi termelők élelmiszeri termékei, lacikonyhák – és „fekete pontként”: elég sok bóvli is – várták a látogatókat. Idén az időjárás is kedvezett.

Kontumácban Görbe Vilmos polgármester és Salamon József plébános köszöntötte a zarándokokat. A Dani Gergely Általános Iskola diákjai tanintézményük névadója születésének 100. évfordulójára ünnepi műsorral készültek, majd kezdetét vette az ünnepi szentmise, amelyet a helyi plébános celebrált. Két zarándokvonatnyi magyarországi vendég, megszámlálhatatlan autóbusz és személygépkocsi utasa gyűlt össze. Palánkán is 2 km-es szakaszon parkoltak az autók.

A Magyar Királyság legkeletibb vasúti őrházának is állandó jelleggel voltak vendégei. Az ezeréves határ jellegzetes és jelképes helyszínén is műsorral készültek a magyar felségjelzésű mozdony fogadására.

A Szent István király arcmásával felmatricázott mozdony befut az őrházhoz. 2008-ban 40 ezer látogató jelenlétében hasonló történt – 1917. augusztus 27. után először –, azt az alkalmat emlegetik gyimesbükki csodaként, és ekkortól számít zarándokhelynek az ezeréves határ.

Az őrház egyik megmentője és a benne lévő tárlat tulajdonosa, Bilibók Ágoston nyugalmazott vasúti tiszt köszönti a MÁV-mozdonyt és a vendégek ezreit. A előző években a gyimesbükki magyar örökségért rengeteget áldozó Deáky András nyugalmazott tanár, panziótulajdonos köszöntötte a mozdonyt, idén azonban nem kívánt szerepet vállalni.

Márton Áron 1949-ben a Gyimesekben bérmált, és a csángók védőgyűrűjében zarándokolt Csíksomlyóra. A 70 éves évfordulón a három gyimesi község hívei ismét együtt zarándokoltak a somlyói Szűzanyához. Hazafelé is együtt vonultak.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek