A 70 éves Vári Attilát köszöntötték

40

A Székelyföld kulturális folyóirat nevében Lövétei Lázár László főszerkesztő köszöntötte péntek délután a 70. születésnapját ünneplő Vári Attila írót, költőt. Ez alkalomból a 80-as években Magyarországra kitelepedett költő a Mentor Kiadó gondozásában megjelent Széltörésben című verseskötetét mutatták be Csíkszeredában.

Lövétei Lázár László olvas fel Vári Attila kötetéből. Versünnep Fotó: Pál Bíborka
Lövétei Lázár László olvas fel Vári Attila kötetéből. Versünnep Fotó: Pál Bíborka

A Székelyföld márciusi szá­mában Ferenczes István, Józsa Erika és Király László is köszönti írásaiban a 70. születésnapját ünneplő Vári Attilát, akinek a Széltörésben című verseskötetét Marosvásárhely és Sepsiszentgyörgy után múlt pénteken a kulturális folyóirat csíkszeredai székhelyén is megismerhette a közönség. A találkozón Ferenczes István köszöntötte a szerzőt, majd Káli Király István, a Mentor Kiadónál megjelent verseskötet szerkesztője méltatta a szerzőt. Káli közös gyermekkori élményeikből merítve beszélt az íróról és költőről, akit régi barátjaként köszöntött, kiemelte mesélőkészségét és jeles írásművészetét. Vári verseiből idézett Lövétei Lázár László, a Székelyföld főszerkesztője szerint a hetvenes éveibe lépő költő „annyira csupaszon áll az olvasó előtt, hogy az már szinte túlzás”.
– Öregkori versek ezek, és ezt nem a szerző korára értem, hanem arra az őszinteségre és lecsupaszodásra, ami miatt a szerző csak arról ír, ami valóban fontos számára – mondta Lövétei.
A házigazda szerepét betöltő főszerkesztő arra is rákérdezett, hogy a prózai művei mellett miért nyúl a versekhez – Vári Attila erre Radnóti szavait idézve felet: „amiért a kutya ugat, a kis halacska ikrát ürít serényen, mert nem tudok mást tenni”.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek