Visszatekintő (január 10.)

61

1969. január 10., péntek

Jégkarnevál Csíkszeredában. Egy héten át Csíkszereda, a Hargita megyei pionírok vendégei voltak az ország legjobb jégkorongozó, gyorskorcsolyázó gyermekei. Megyénk száz legjobb pionírja mellett 25-25 Kolozs, Máramaros, Hunyad, Maros, Szeben, Prahova, Brassó és Neamț megyei élsportoló gyermek töltötte itt kellemesen és hasznosan téli szünidejének egy részét.

Litoral ’69. Ezzel a nyár melegét idéző címmel rendezik meg a fővárosban a kisipari termelőszövetkezetek országos áruminta-kiállítását és a nyári cikkek szerződéskötését.

1989. január 10., kedd

Nagyszerű példa számunkra. Jómagam és a Miercurea Ciuci-i Fésűs Gyapjúfooda munkaközössége nagy örömmel vettük tudomásul, egész dolgozó népünkkel együtt, hogy az Államtanács Palotájában születésnapja alkalmából, hosszas forradalmi tevékenységéért, január hetedikén, a mély hódolat és kiváló tisztelet kifejezéseként, (…) Elena Ceaușescu elvtársnőnek Románia Szocialista Köztársaság Hőse Legmagasabb Megtisztelő Címet adományozták.

Szárnybontogatás. Mint arról már beszámoltunk, újabb és újabb szekciók bontogatták szárnyaikat a kimonós sportban is az elmúlt években a megye egyes városaiban, községeiben… Összesen 48 sportoló öltötte magára a kimonót a kis- és nagy-gyerek, valamit a kis- és nagyijfúsági korosztályok keretében.

1999. január 10-én, vasárnap nem jelent meg lapszám
2004. január 10., szombat

Tél a Hargitán. Gyönyörű, havas fenyőfák várnak a Hargitán, a sísport szerelmeseinek azonban még várniuk kell az igazi hóra, hegyeinken sehol sincs a sízés szempontjából megfelelő vastagságú hóréteg.

Farsangidő. A téli ünnepkör részét képezi a farsangolás, mely vízkereszttől számítva hamvazószerdáig tart. Jöhetnek a víg farsangi napok, melyek idén valamivel rövidebbre szabottak, ugyanis április 11-én már húsvétot ünnepelünk.

Egy régi hagyomány újjáélesztése. Hajdanán a hetipiacokat kedden tartották, ugyanakkor évente két nap háromnapos országos kirakodóvásárok színhelye is volt Csíkkozmás. A visszaemlékezők szerint számos csíki gazda próbálta itt értékesíteni eladásra szánt állatait…

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Csend van a faluban… Nagy P. Zoltán felvétele, 1969
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek