8 millió lejjel tartoznak a lakosok Csíkszeredának

159

Csíkszereda kintlévőségei után eredtünk, és a kapott eredmény elgondolkodtató. Míg a kormányrendelkezések miatt a tavalyinál 16 millió lejjel kevesebb a város idei költségvetése, lapunk megtudta: a magán- és jogi személyek helyi adóhátralékának összege jelen pillanatban közel 13 millió lejre rúg.

16 millió lejjel „rövidebb” az idei költségvetés. Eközben 13 millióval „lógnak” a városnak Fotó: Kovács Hont Imre

Az adótörvény megteremti a jogalapot az adóhátralékok alapján vezetett „szégyenlista” nyilvánosságra hozatalára – hogy ez társadalmilag hasznos-e vagy sem, nehéz megítélni. Az adótörvény indokolása szerint a nyilvánosság ereje erősíti a jogkövető magatartást.
Ami viszont tény: Csíkszeredában 5560 magánszemély összesen több mint 8 millió lej adósságot halmozott fel 2017. december 12-ig – ebben a helyi adók, a késedelmi kamatok és bírságok is benne vannak. Jogi személyek további 4,9 millió lejjel tartoznak.
A városháza 2017 első félévétől közli ezt az adóslistát, a törvényes rendelkezések értelmében a kiküldött adó- és illetékfelszólítások le­nyomataként. Magánszemélyek esetében a felhalmozott adósságot nem számszerűsítik, de csak azok szerepelnek a jegyzéken, akik 2000 lejnél több pénzzel tartoztak a lista összeállításakor. Sokan már részben törlesztettek, tehát a jelenleg elérhető listán szereplőknek nem mindegyike tartozik 2000 lejnél nagyobb összeggel.
Szúrópróbaszerűen faggattuk erről az utca emberét, és a többség nem tud a listáról. A névsort megpillantva azonban többen legyintettek: amíg ennyi köztiszteletben álló személynek hátraléka van, addig a „kisembernek” nincs amiért szégyenkeznie – jegyezték meg.

A hiányzó 16 millió fele a lakók zsebében
A városházán érdeklődve megtudtuk: a magánszemélyek 8 004 985 lejes adóssága 2012-től kezdve halmozódott fel. Az összegből 3,02 millió lej az elmaradt adóalap és 1,81 millió lej a rá számolt késedelmi kamat. Ugyanakkor 3,16 millió lejre rúg a városkasszába mindeddig be nem fizetett büntetések (például forgalmi bírságok) összege. Utóbbiak ügyét nem a város, hanem a büntetést kiállító szerv fogja behajtani, esetenként büntetőjogi következménye is lehet – közölte megkeresésünkre Füleki Zoltán alpolgármester.
Megjegyezte: Csíkszereda lakossága országos viszonylatban mindig is a fegyelmezett adófizető polgárok kategóriájába tartozott, az elmúlt évre is a magánszemélyek 92 százalékban törlesztették adó- és illetékkötelezettségüket.
Mint Füleki jelezte: a városházának jogi lehetősége van a felszólítást követően letiltani a bankszámlákat, de nagyon sok adósról már nem tudják, hol élnek. Autóadók esetében egyébként városzinten 10 százalék az elmaradás, ingatlanadó, területadó esetében sokkal jobb a befizetett arány – tudtuk meg.
A „jónevű tartozókra” reagálva az alpolgármester úgy fogalmazott: több esetben is előfordul, hogy nem a pénzhiány miatt adósodnak el a polgárok, hanem úgy hozza a sors.
– Azt tanácsolom a csíkszeredai polgároknak – főleg azért, mert elég nagy bevételtől esett el a város –, hogy legalább az alaptartozást rendezzék mielőbb, mert a kamat tovább nem kamatozik, de az alaptartozás igen – üzeni az alpolgármester.

Nehéz ügy a jogi személyek helyzete
A városháza honlapján közzétett lista alapján a 12 legnagyobb adótartozással rendelkező cég összesen 1,47 millió lej adósságot halmozott fel, rajtuk kívül pedig további cégek mintegy 3,4 millió lej adótartozást görgetnek maguk előtt.
A felhajtási-végrehajtási procedúra a törvény szerinti előírások szerint zajlik – tudtuk meg az illetékes városházi szakirodától. Viszont éppen a legfőbb nagyadósok ellen a legnehezebb eljárni – állítják.
– Természetesen prioritás ezek behajtása, de vannak jogi személyek, akik az 1990-es évektől görgetik adósságaikat, és akad, ahol külföldi, külföldön tartózkodó, vagy elhunyt tulajdonos miatt nehéz előrelépni – közölte lapunkkal Füleki Zoltán alpolgármester.
Kikértük a nyilvánosan ki­függesztett jogi személyekkel szembeni eljárások jelenlegi helyzetét is. E szerint a RO-Judo Csíkszereda Alapítvány (92,7 ezer lej adósság), a Medium Alapítvány (32,2 ezer lej) és az Eco Rein Alapítvány (45,4 ezert lej) gépjárműadó-hátralékkal szerepel.
A kifüggesztett négy legnagyobb adóssal szemben – Agroind HR Kft. (291,3 ezer lej), Medvaia Kft. (289,2 ezer lej), Comixt Rt. (243,4 ezer lej), Local Media Ma­nagement Rt. (186,2 ezer lej) – jelenleg telekkönyvi lefoglalás van érvényben, bankszámlájukat pedig zároltatta a város. Ők 2017 folyamán 50 ezer lejt törlesztettek.
A listán találjuk a City Parking Kft.-t is. Mint megtudtuk: tevékenységét ugyan felfüggesztették tavaly év elején, de a város parkolóit számukra átutaló haszonbér-szerződést csak májusban – ebből adódik 47,1 ezer lej adósságuk Csíkszereda kasszájába. Tavaly összességében a főbb adónemekből felhalmozott hátralékból a magán- és jogi személyek összesen 3,88 millió lejt törlesztettek – jelezte a szakiroda.
A listát a városháza honalpján (www.szereda.ro) találják a bal oldali oszlop Közérdekű információk menüjének Adó és illeték – felszólítások nevű menüpontjában.

Gergely Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek