Szárhegyi Lázár-kastély – Csaba testvér: visszavonulunk

177

Csalódottan nyilatkozott Böjte Csaba ferences szerzetes, miután a Maros megyei törvényszék egy hete jogerős ítéletben a Berczely és a Vormair család javára döntött. A felperes Dévai Szent Ferenc Alapítványnak 162 ezer eurót kell fizessenek az örökösök. Ha nem kell az alapítvány munkája, visszavonulnak – mondta Csaba testvér

A Lázár-kastély udvara. Egyik per lezárult, de sok kérdés még nyitva maradt Fotó: Domján Levente

A Maros megyei törvényszék múlt hétfőn hirdetett ítéletet a gyergyószárhegyi Lázár-kastély felosztási perében. A kastélyt korábban három család birtokolta: a Budapesten élő Lipthayak 13/24-ed részben, a dél-amerikában élő Berczelyek 9/24-ed részben, a Szárhegyen la­kó Vormair család pedig 2/24-ed részben. Mint arról korábban beszámoltunk, 2016-ban a többségi tulajdonos Lipthay Antal a saját részét a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak adományozta.
Tavaly a felosztási perben a segesvári bíróság elutasította, hogy Csaba testvér alapítványa kapja meg a teljes kastélyt, a Maros megyei törvényszék pedig az alapítvány fellebbezése után szintén a vér szerinti örökösök javára döntött. A két család 162 287 eurót kell fizessen az alapítványnak a tulajdonjogért, továbbá a bélyegilletéket is ki kell fizetniük 90 napon belül.
Böjte Csaba a Hargita Népé­nek csalódottan, de nem megtörten nyilatkozott.
– Én kisebb testvér vagyok, szeretek dolgozni. De most nem igényelték az alapítványunk munkáját, ezért visszavonulunk. Reméljük, hogy szebb lesz a kastély, mint volt – fogalmazott Csaba testvér. A bő 160 ezer euróval kapcsolatban megjegyezte: először kapják meg, majd azután tudnak arról beszélni, hogy mire költik.
A maszol.ro portálnak nyilatkozó Apor Csaba, a Berczelyek védőügyvédje elmondta: az örökösök húsvétkor és pünkösdkor is nyílt napokat szerveznének, a későbbiekben pedig alapítványt hoznának létre a működtetés érdekében. Mint mondta: kulturális helyszínként tekintenek a reneszánsz kastélyra.

Kovács Hont Imre

A cikk a Hargita Népe március 12-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.