Visszatekintő (március 5.)

153

Új rovatot indítottunk Visszatekintő címmel. „Retró rovatunkban” egykori tudósításainkkal emlékezünk és emlékeztetünk. Tömören, de a kor „ízvilágát” a lehető legérzékletesebben átadva közlünk újra részleteket az 50, 40 és 30 évvel ezelőtt megjelent cikkeinkből. Címmel és rövid kiemelésekkel tehát 1968, 1978 és 1988 történéseit hozzuk közel a csíkszéki, udvarhelyszéki, gyergyószéki olvasókhoz.

1968. március 3., vasárnap

A román űrkutatás eredményeiből. Az utóbbi évtizedben, amióta az ember a világűr titkait kutatja, az egyetemes csillagászat előtt számos olyan kérdés merült fel, amelyre még nem kaptunk választ. A kérdések egyike minduntalan visszatér: „Honnan származnak a kozmikus sugarak?” (…) A kérdés tisztázására mozgósítottak minden tudományos erőt, igénybe vették a legkorszerűbb technikát és – a román csillagászat dicséretére – szakembereink tevékenyen részt vesznek ezekben a kutatásokban. A román kutatók figyelmének homlokterében áll továbbra is az asztronómia klasszikus témája: a csillagok titkainak feltárása.

Ostrom alatt a római Műépítészeti Intézet. Fokozódnak a hetek óta tartó olaszországi diáktüntetések, amelyek eddig 27 egyetemre terjedtek ki. Több mint 3.000 diák, aki a főiskolai oktatás demokratikus reformját követeli, pénteken megostromolta a római Műépítészeti Intézet rendőrőrizet alatt álló épületét.

1968. március 5., kedd

Ha hagyma, csípjen. Miért is nem csíp a fenyédi hagyma? Találgatjuk az okot, aztán kiderül az egyszerű válasz: azért, mert nincs. (…) Ugyan miért? A fenyédi téesz mérnöke vállát vonogatja a kérdésre: csak három és fél hektár a vetésfelület.

1978. március 3., péntek

Megyénk dolgozói! Ha minden háztartásban egy 100 W-os villanykörtét 60 W-osra cserélnek ki, egy esztendő alatt 4 800 000 kWh megtakarított villamos energiát jelent, ami egyenlő a csíkszeredai Ruhaipari Vállalat háromesztendei, a gyergyószentmiklósi Lenfonoda egyévi fogyasztásával.

1978. március 4., szombat

Gyermekszáj. A Központi Áruházban: – Vajon miért adnak Stewardess cigarettát csak egyeseknek, s a pult alól? – Mert az elárusítólányok nem igazi „légikisasszonyok”. Még egyikük sem… repült!

Hóolvadás – úton, útfélen. Csütörtökön csíkszentdomokosi, szenttamási, jenőfalvi, csicsói udvarok, telkek álltak víz alatt. A patakokban zúduló hólé sokhelyt az úttestet is elöntötte. (…) Nos, bárki láthatta: a víz mindenütt ott csapott ki, ahol nem talált medret magának, ahol a gazda – talán évek óta – húzta-halogatta a sánc gondozását.

1978. március 5., vasárnap

Dilemma. A napokban Balánbányán jó néhány gépjárművezetőt megbüntettek az illetékes szervek. Az ok: besározták a város főutcáját.

1988. március 5., szombat

„Zöld út” – a fehér hóban. (…) Elkészült a jegyzőkönyv, harminc szakember írta alá az első hazai gyártmányú hómaró és -eltakarító berendezés „születési bizonyítványát”.

A cikket teljes terjedelmében a Hargita Népe március 5-i számában olvashatják.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek