66 éves diáktalálkozó Székelykeresztúron

822

Keresztúrszék első írott em­lítése 1477-ben jelenik meg. A Keresztúr elnevezést 1505-ben kapta. Keresztúrszék a 15. század második felénél korábban jelenik meg. Fiúszék elnevezését 1654-ben kapta. A szék központja Keresztúr, 1589-től Keresztúrváros. A 16. századtól Székelykeresztúr. Az újkorban lakóinak foglalkozása miatt Szitáskeresztúrnak nevezték. A város középületei közül kiemelem az Állami Tanítóképző Intézet épületét, melyben 1870–1955-ig Állami Tanítóképző Intézet működött. 1989-ben felvette a Zeyk Domokos nevet, akinek mellszobra van az épület előtt. Az iskola épülete háromemeletes, 1911-ben a város által biztosított területen tanítóképzőnek építették. Az Erdély-szerte híres tanítóképzőt 85 évi fennállása után az oktatási minisztérium 1955-ben megszüntette és gyermekotthont létesített, mely Románia legnagyobb magyar gyermekotthonává nőtte ki magát. 1989-ben gyermekelhelyező otthonná vált. 2000-ben kezdődött a szakoktatás és megalakult a Zeyk Domokos Szakközépiskola és Szakmunkásképzés.


Ebben az épületben végeztem 1952-ben, 47-ed magammal. A 65 éves találkozón már csak 7-en voltunk, de már nem gonoszok. A 66 éves találkozón részt vettek a fényképen láthatók. A mostani nevelőknek kívánok jó egészséget, sikeres munkát, türelmet, mert ebben a szakmában ez a legfontosabb és a példamutatás, mert a gyermek a nevelőt szokta példaképének választani. Legyen tekintélye a gyerekek és a szülők előtt. Az én példaképem idős Haáz Sándor tanárom volt, akit a mai napig követek és tisztelettel tartom emlékét, emberségét, amíg élek.
Sajnos már nem volt, akiknek beszámolni. Szomorú volt ez a találkozó, és mégis csodás.

Mihály Domokos nyug. tanító, Kászonújfalu

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.