6. Székelyföldi Grafikai Biennálé

67

A Székelyföldi Grafikai Biennálé 2020-ban ünnepli megalapításának tízéves évfordulóját. A szervezők sajtótájékoztató keretében mutatták be az idei kiadás koncepcióját, ismertették az újdonságokat, illetve az idei biennálé szerkezetét.

Hatodik alkalommal szervezik meg a székelyföldi megyei önkormányzatok és szakintézmények a Székelyföldi Grafikai Biennálét (G6). A rendezvény kiváló alkalom a szervezők számára, hogy összegezzék az elmúlt évtized tapasztalatait, és ezeket az idei rendezvény szervezése kapcsán kamatoztassák.
A nemzetközi szakmai seregszemle keretében megvalósult kiállítások, az elmúlt évek során benevezett művek minősége és mennyisége azt igazolta, hogy a grafikai eljárások és az ezek révén született képi megjelenítési formák fejlődése folyamatos.
– Az Erdélyi Művészeti Központ a biennálé egyik kedvezményezettje, hiszen az intézmény műtárgyállományába kerülve a nyertes alkotások, nemzetközi hátteret nyújtva erősítik a gyűjteményből válogatott kiállításaink színvonalát – jelentette ki Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője a rendezvény sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján. – Ezáltal mutathatjuk meg nemcsak a világra való nyitottságunkat, hanem azt is, hogy az intézményünk által képviselt regionális alkotások igenis versenyképesek a világ kortárs művészetével.
Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora az idei kiadás koncepcióját és a rendezvényre vonatkozó újdonságokat ismertette.
– Az idei Székelyföldi Grafikai Biennálé olyan munkákat is vár, amelyeknek nem elsődleges célja a szépségeszmény meghatározása, hanem inkább ennek a problematizálására mutat rá. Épp ezért a szervezők a biennálé hívószavának A káosz struktúráját javasolják. Ebben az esetben a káosz alatt az előrejelezhetőség bizonytalanságát kell érteni – tudtuk meg Ferencz S. Aportól.
Mint mondta, a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé a kísérletezés, a határok átlépése, az esztétikai normák újraértelmezése vagy a korábbi hierarchiák lebontása révén a jellemző szakmai tendenciákat hivatott bemutatni. A G6 megmutatja, hogy a különböző nemzetiségű és kultúrkörhöz tartozó alkotók miként reagálnak a saját környezetük vagy a nagyvilág által feltett kérdésekre a kortárs művészet nyelvén. Milyen válaszokat adnak globalizációs, politikai, gazdasági és egyéb társadalmi kérdésekre? Miként jelenítik meg közvetlen környezetük vagy saját személyes létük problémáit művészetükben, a kortárs művészi grafika nyelvén miként érvényesülhet hagyomány és abszolút megújulás.
– Mint szakmai előrelépés kiemelném azt háromoldalú együttműködési megállapodást, amelyet a neves Krakkói Nemzetközi Grafikai Triennálét szervező irodával, valamint a Miskolci Grafikai Triennálét szervező Miskolci Galéria vezetőivel kötöttünk. Így lehetőségünk nyílik egymás rendezvényeinek népszerűsítésére, a tapasztalatok megosztására, csereprogramok szervezésére a művészek és a kiállítások között, díjak kiosztására egymás rendezvényein. A Székelyföldi Grafikai Biennálén kiosztott krakkói díj nyertesének lehetősége nyílik egyéni bemutatkozásra Krakkóban – mondta Ferencz S. Apor.
Az érdekeltek 2020. március 20-ig, kizárólag webes felületen jelentkezhetnek, nevezni a biennálé honlapján megtalálható online űrlap kitöltésével lehet. A beválogatott művek, a biennálé katalógusának, illetve kiállításának anyagát képezik majd. A pályázati kiírásról és a szabályzatról bővebben a www.grafikaiszemle.ro honlapon tájékozódhatnak.
Az idei biennálé megnyitóját és díjátadó ünnepségét 2020. október 9-ére tervezik a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Művészeti Központban. Ezt megelőzően megnyílik az előző szemle nyertesének, Jing Liu kínai képzőművésznek a kiállítása. Emellett több más rendezvény szervezését tervezik Székelyföld-szerte.
– A rendezvény a három megye közös szervezésében valósul meg, többéves kihagyás után Maros megye is határozottabban jelen van a szervezők sorában a Maros Megyei Múzeum által, ahol a 2020-as biennálé anyagának válogatását is kiállítják majd – emelte ki Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója.
Az esemény a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Kovászna, Hargita és Maros megyék tanácsai, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Maros Megyei Múzeum közös szervezésében valósul meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek