Visszatekintő (február 24–26.)

69

Új rovatot indítottunk Visszatekintő címmel. „Retró rovatunkban” egykori tudósításainkkal emlékezünk és emlékeztetünk. Tömören, de a kor „ízvilágát” a lehető legérzékletesebben átadva közlünk újra részleteket az 50, 40 és 30 évvel ezelőtt megjelent cikkeinkből. Címmel és rövid kiemelésekkel tehát 1968, 1978 és 1988 történéseit hozzuk közel a csíkszéki, udvarhelyszéki, gyergyószéki olvasókhoz.

1968. február 24., szombat

Csíkban nem áll az idő
(…) A búza végérvényesen legyőzte a rozsot a csíki tájon, biztos és állandó nagy termésekkel vetette meg a lábát a Hargita tövében. (…) Csíkban mindig történik valami. Csíkban a mezőgazdaság bűvös forgószínpad. (…)

Borszék
(…) A borszéki borvíz keményen állja a sarat, a világ leghíresebb ásványvizeivel, a francia wichyvel, a laurentinával és az olasz aqua de nepivel is. (…)

Új gyógyszerek
A gyógyszertárakban az idén megjelent a Galencia gyógyszertár két új terméke a légcsőasztma, az allergiák, csalánkiütések, a szérumbetegség kezelésére alkalmas bronhodilatin és a gyermekek mandulagyulladásának, fülgyulladásának, furunkulózisának kezelésére használt neoxazol.

Nemesítés Vlahicán
Az elmúlt év folyamán a vlahicai vasüzem összes dolgozójának közös erőfeszítése és a munkaszervezés tökéletesítésére bevezetett intézkedések nyomán a vállalat termelését sikerült jövedelmezővé tenni.

„Made in Romania”
A világ egyre több országában mind gyakrabban találkozni e felirattal. Ez a bonyolult gépekbe, berendezésekbe, gépcsoportokba vésett embléma messze földre, a világ sok országába elviszi népünk szorgos munkájának hírét.

1968. február 25., vasárnap

Új létesítmények
Még az idén Székely­keresztúron egy száz tonna befogadóképességű zöldségszárító-tároló épül.
Modern asztalosműhelyt épít a csíkszeredai Oltul Kisipari termelőszövetkezet.

A 25 ezredik satu
A gyergyói Partizanul helyi­ipari vállalatnál elkészült a 25 ezredik párhuzamos satu.

Megalakult
Megalakult Székelyudvarhely municípium pártbizottsága és ideiglenes néptanácsa.

Vízvezeték Vlahicán
A vízvezeték elkészítését az tette szükségessé, hogy az 5300 lakosú faluban mindössze három kút van.

Kirívó ellentét
Amerika – Az Egyesült Államok beavatkozik más államok belügyeibe; erről tanúskodik a vietnami nép ellen folytatott háború. Az amerikai hadsereg és egész apparátusa olyan arányokat öltött, hogy a Pentagont méltán tartják államnak az államban.

Az épülő Bethlenfalvi negyed (1978. február 26.)

1978. február 24., péntek

Versenyben a tisztaságért
„Tiszta és rendes tömbház” – olvasható több székelyudvarhelyi tömbházra szegezett táblácskán. A kezdeményezés nem új keletű, nem is egyedüli az országban. Az viszont a megyénkben.

Kézjegyéből ítélve
(…) Új divat hódít (…) a csíkszeredai megyei könyvtárban. Egyik-másik könyvet úgy teleírják széljegyzetekkel, tarkítják másik oldalon is átütő aláhúzásokkal, hogy szinte képtelenség használni.

A ruha teszi az embert, vagy az ember teszi a ruhát?
(…) Lehet, hogy éppen divat a nagy kockás anyagból készült férfizakó. De ha ezt egy alacsony, tömzsi férfi veszi magára, mindjárt másképp fest rajta, mintha egy magas férfi viselné. Vagy telt idomú nők – bármennyire is divat – ne csináltassanak maguknak keresztben csíkozott vagy nagymintás anyagból ruhát.

1978. február 25., szombat

Hírek
A csíkszeredai vasútállomáson tegnap felszereltek és használatba adtak egy városok közti – interurbán – automata telefonkészüléket.
Nagyarányú munkálatok kezdődtek Tusnádfürdő közelében: hozzáfogtak egy 15 km hosszú vízvezeték lefektetéséhez a város és Csíkszentsimon között.

A vízre bocsátott Tusnád
Közel egy hónapja járt Tus­nádfürfőn Rotaru hajóskapitány. Ő hozta a hírt, hogy nemsokára hazánk új tengeri-kereskedelmi hajóval gazdagszik. Elnevezésénél a hegyvidék egyik gyöngyszemének, Tusnádnak a nevét választották.

Csíkszentmihály – tréfás történet
A városról jött unokát nagyapó az istállóba küldi, hogy nézze meg a marhákat, mit csinálnak. Jön vissza az unoka az istállóból s mondja: „nagyapó, a tehenek leültek s beszélgetnek”. (Lefeküdve kérődztek.)

1978. február 26., vasárnap

Magasabb szinten hasznosítsuk lehetőségeinket!
Az 1977-es termelési évben megyénk mtsz-ei által értékesített növendék-szarvasmarhák átlagsúlya 50 kilogrammal volt kevesebb a tervezettnél. A megyei pártkonferencia intézkedési tervében rámutatott arra, hogy az ötéves terv végére a növendékállatok vágósúlya megyeszinten el kell érje az állami mezőgazdasági vállalatban a 460, az mtsz-ekben pedig a 405 kilogrammot.

Új poliklinika Csíkszeredában
Impozáns, 3 emeletes épület, több mint kétszáz szoba, 55 orvosi rendelő. 120-130 egészségügyi dolgozónak biztosít korszerű, civilizált munkahelyet. S ami még fontosabb, sok-sok ezer betegnek jelenti majd hétfőtől kezdve a legigényesebb feltételek közepette, a különböző betegségek kivizsgálását, gyógyítását. Rövid időre felvillan a gondolat, hogy rövidesen a mentőszolgálat, fogászati poliklinika épületét és építeni kezdik, a hajdani kopár Nagy Laji-dombja valóságos egészségügyi központtá válik.

Mikor elmegy a hó
Lapunkban (…) már beszámoltunk Csíki Ambrus „találmányáról” – lóvontatású talajgyalut ügyeskedett össze, hogy eltüntesse a kaszálókról a vakondtúrásokat, hangyabolyokat, aki kaszáláskor nem akar akadályt a gyepen, csak asztalsimaságú pázsitot. Szerkezetét ügyesen kigondolta.

Van sör elég
Télen aztán tényleg van, sőt bőven falun is – jegyezték meg a napokban Csíkszentgyörgyön. És fogyasztják sokan, csak az a baj, hogy főleg a zöld­sé­gesüzletekben.

Veszélyes utasok
Sajnos még mindig akadnak utasok, akik nem a megállókban, hanem kapujuk előtt szeretnének leszállni, megállítani az autóbuszokat. A józan utasokkal nincs probléma. Viszont annál nehezebb magyarázkodni egy italtól mámoros vagy már éppen ittas személynek.

Nagyvilág
Romanyenko és Grecsko szovjet kozmonauták már tizenegy hete tartózkodnak a Szaljut–Szojuz orbitális komplexum fedélzetén.

1988. február 24., szerda

Új lakónegyed
A székelyudvarhelyiek számára már bizonyára nem újdonság, hogy a municípiumban újabb lakónegyed körvonalazódik. A Rákóczi utca két oldalán elterülő városrészről van szó, ahol lebontásra rég megérett épületek voltak.

A Román Kommunista Párt a forradalmi harc vezetője
Negyven éve annak, hogy a Román Kommunista Párt és a Szociáldemokrata Párt egyesülése révén létrejött az egységes munkáspárt, s így megvalósult országunk munkásosztályának politikai, ideológiai és szervezeti egysége.

Minden fiatal kapcsolódjék be valamilyen KISZ-tevékenységbe!
Az utóbbi 5-6 esztendőben Szé­kelyudvarhely fiataljai mindig az elsők között voltak a hazafias munkaakciókban, illetve a munkaterv teljesítésében, a termelőegységek fiataljai számára kiírt munkaversenyekben.

A jó példa kötelez
Siménfalva község mindig az elsők között szerepel az állami és önellátási alapra szánt juhtej és -hús mennyiségét tekintve. Ez évre 455 hl juhtejre, nemkülönben nagy mennyiségű juhhúsra kötöttek szerződést a gazdákkal.

A nagyvilágból
A maina-frankfurti egyetemi klinikán májátültetést végeztek, először Nyugat-Európában. A beteg (…) jól érzi magát.
A Daily Star írja, hogy meghalt Nigéria legidősebb lakosa, Nvele Chikwuyeie asszony. 140 éves volt.

1988. február 25., csütörtök

Munkában a vezetőtanács
A gyergyóremetei MTSZ vezetőtanácsának 29 tagja van, a többség nő, ami hűen tükrözi a mezőgazdasági munkákba való bekapcsolódás arányát is.

Versenyben az évszázadokkal…
Valaki néhány esztendővel ezelőtt így jellemezte Toplica újjászületését. Nem tévedett. A szocializmus csodákat művelt a hazának ebben a kis csücskében is.

Borítékbontás – olvasói levél
Azért fordulok önökhöz, hogy nyilvánosság előtt is ismertessem egyik észrevételemet, nevezetesen azt: nem tudom, mi az oka annak, hogy a kiskereskedelem olykor a mosóport zsákszámra árusítja. Mert nem engedheti meg magának mindenki, hogy egyszerre egy zsák mosószert vásároljon, no meg fölösleges is. Miért nem mérik szét a vegyi üzletben?

A nagyvilágból
A francia Rene Tramoni a világ leggyorsabban beszélő embere. Egy versenyen 555 szót mondott ki érthetően egy perc alatt.

1988. február 26., péntek

Gyergyóújfalusi igény: tovább gazdagítani a műkedvelő mozgalmat
Ha a szomszédos Csomafalvát a citerazenekar jelképezi, Gyergyó­új­falu esetében mi a sajátos? Talán az éneklés. És két fúvószenekar is van, egy népi zenekar (…), és megalakulóban a könnyűzenekar is.

A nagyvilágból
Az osztrák fővárosban (…) nagyszabású tüntetetést szerveztek a bécsi hajléktalanok, petícióban követelve a városvezetőségtől, hogy fogadjon el intézkedéseket a jelenség felszámolásáért. Bécsben mintegy 100 000 lakás áll üresen, amelyekért mértéktelen lakbéreket követelnek, míg a szegények ezrei, akik képtelenek kifizetni ezeket az összegeket, arra kényszerülnek, hogy metróállomásokon, aluljárókban, hidak alatt töltsék az éjszakákat, és (…) segélyekből éljenek.

A cikk a Hargita Népe február 24-26-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek