2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

’56-os vándorkiállítás

Gyergyószentmiklósra érkezett a Két hét szabadságharc című 1956-os vándorkiállítás. A tárlatot tegnap, késő délután nyitották meg a Pro Art Galériában. Az eseményen dr. Garda Dezső történész tartott előadást, mintegy kiegészítve a kiállítás anyagát.

Megnyitották a kiállítást. Még két napig látogatható Fotó: Kertész László

Az 1956-os szabadságharc hangulatával és fontosabb eseményeivel, ugyanakkor a 20. századi magyar történelem kiemelkedő eseményének erdélyi vonatkozásaival találkozhatott az, aki tegnap délután ellátogatott a gyergyószentmiklósi Pro Art Galériában tartott kiállításmegnyitóra.
A teremben felállított pannókról a szabadságharc erdélyi eseményei tükröződtek vissza, előadásában pedig dr. Garda Dezső történész kitért a gyergyói vonatkozásokra. A szakember elsősorban az események gyergyószéki résztvevőit mutatta be, kezdve a jelen lévő Vitéz Salamon Lászlóval, de kitért javarészt a gyergyószárhegyi mezőgazdasági iskola tanulói által alkotott Fekete Kéz elnevezésű csoportra, ugyanakkor szó esett a gyergyószentmiklósiakból álló Libiczei-csoportról, de előadásában kitért a szintén gyergyószentmiklósi Kimpián-csoportra is. A történész részletesen ismertette a hallgatósággal a különböző esetek körülményeit, kitérve az érintettek letartóztatására, a kiszabott ítéletekre.
– Az áldozatok a mai napig nem kapták meg a kellő kárpótlást és tiszteletet – fogalmazott dr. Garda Dezső, az előadás végén pedig az esemény szervezője, az EMNT gyergyószéki szervezetének elnöke Bákai Magdolna is a tisztelet, valamint a szellemi kárpótlás fontosságára hívta fel a figyelmet.
A kiállítás megtekintésének lehetősége mellett, ma du. 5 órától dokumentumfilmet vetítenek. A tárlat egyébként ma és holnap, 9 és 18 óra között látogatható a Pro Art Galériában.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb