2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

55 felett aktívan – Munkavállalásra buzdítják az idősebbeket

Maradjanak aktívak a munkaerőpiacon az 55 évnél idősebb személyek is – ez a fő célja annak a tájékoztató kampánynak, amelyet az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség az elmúlt 18 hónapban folytatott, és amelynek szórólapjai hamarosan a Hargita megyei székhelyen is elérhetők lesznek.

Hargita megyében a regisztrált munkanélküliek között az 55 évnél idősebbek aránya 9 és 15 százalék között változott az idén – tájékoztatott Simona Manu, a munkaerő-elhelyező ügynökség szóvivője. Hozzátette, ehhez képest a munkanélküliek 8,70-10 százaléka volt 25–29 év közötti. Ugyan a regisztrált munkanélküliek többsége 30 és 49 év közötti, azt tapasztalják, hogy ez a korosztály általában csak rövid ideig, két munkahely vagy az idénymunkák közötti időszakban válik állástalanná, azonban az 55 évnél idősebbek esetében nagyobb az esélye, hogy hosszú időre váljanak munkanélkülivé, és legtöbbször azt követően, hogy lejár a munkanélküli segély, nem is jelentkeznek az álláskeresők közé – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Manu. Emellett ez a korosztály ritkán jelentkezik képzésekre, és az alkalmazók előítéletei szerint már nem képesek olyan mennyiségű munkára, és nem tudják olyan gyorsan megtanulni a technikai újdonságokat, mint a fiatalabbak.

03_manu_munkaero_he
Simona Manu, a munkaerő-elhelyező szóvivője. Hátrány és lehetőség. (Fotó: Háromszéki Eszter)

Viszont lehet, hogy olyan szakmájuk van, amelyből jelenleg hiány van a piacon a szakképzés szünetelése miatt, illetve többéves tapasztalatuk is előny lehet a fiatalabbak betanításakor, valamint állami támogatás is jár érte – vázolta a lehetséges előnyöket a szóvivő. Ugyan Romániában nem elterjedt a pro-aktív mentalitás, de további előnyei vannak, ha valaki idősebb korban is dolgozik: hasznosnak érzi magát, megtarthatja anyagi függetlenségét és egészségesebb is lehet – sorolta.
Ezért az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség több mint 13 millió lej EU-s támogatásból az elmúlt 18 hónapban lebonyolította A légy aktív bármelyik korban elnevezésű projektjét, amelynek célja az 55 évnél idősebbek bátorítása és segítése a munkavállalásra, és a vállalkozók meggyőzése az idősebbek alkalmazásáért. A projekt keretében reklámfilm és prospektusok készültek, amelyek hamarosan elérhetők lesznek a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség székhelyén. Ezek a segédanyagok az önéletrajzok írásáról, az ajánlatok közötti válogatásról is tájékoztatást nyújtanak.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb