2021, január 16, szombat.

54,43% kapott átmenő jegyet

Országos szinten az érettségizők 66,45 százaléka kapott átmenő jegyet, Hargita megyében ez az arány 54,43 százalék – derül ki az idei érettségi tegnap közzétett eredményeiből. A Hargita megyei tanfelügyelőség adatai szerint az idei eredmények 2,5 százalékkal jobbak, mint az előző évben.

Diákok nézik az eredményeket. Öröm és üröm Fotó: Balázs Árpád
Diákok nézik az eredményeket. Öröm és üröm Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]O[/dropcap]rszágos szinten 7 százalékkal nőtt a sikeresen érettségiző aránya a tavalyhoz képest. Hargita megyében 54,43 százalékos a sikerességi ráta, míg tavaly ez az arány 51,93 százalék volt.
– Messze vagyunk még az országos átlagtól, a megyék összesített listájának valahol a második felében kap helyet Hargita megye, nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy a magyar anyanyelvű diákok több tantárgyból kell vizsgázzanak, illetve a román nyelv és irodalom tétel is a román anyanyelvű diákok képességeinek megfelelően van összeállítva – mondta lapunknak Bartolf Hedwig tanfelügyelő.
A Hargita Megyei Tanfelügyelőség kimutatásai szerint a legjobb eredményeket a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban érték el a diákok, itt az átmenési arány 92,11 százalék, ezt követi a ranglistán a Márton Áron Gimnázium 88,04 százalékkal, majd a szintén székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző, ahol a vizsgázók 82,81 százaléka szerzett átmenő jegyet. A ranglista alján a zetelaki Dr. P. Boros Fortunát Elméleti Középiskola áll, itt nyolc tanuló jelent meg a megmérettetésen, de egyiküknek sem sikerült átmenő jegyet szerezni. Szintén alacsony az átmenési arány a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolában itt két vizsgázó, azaz a vizsgázók 4,88 százaléka kapott a diploma megszerzéséhez szükséges osztályzatot, valamint a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában, ahol egy diák (a jelentkezők 4,76 százaléka) ment át az érettségin.
Országos szinten összesen 63 tízes általános osztályzatról számolt be a tanügyminisztérium, Hargita megyében nincs egyetlen tanuló sem, aki minden tantárgyból elérte volna a tízes osztályzatot.
– Van tízes dolgozat, 35 matematikából és magyarból 22, de az érettségi átlaga senkinek sem tízes – közölte Bartolf.
A vizsgázók tegnap délután 4 és 8 óra között nyújthatták be óvásaikat, a végleges eredményeket pénteken teszik közzé.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb