50 éves az ország legkisebb városa, Tusnádfürdő

839

1968-ban városi rangra emelték Tusnádfürdőt és véget értek a legendák és regék a régmúlt településsel. Hogy volt előtte? Nemzetközileg ismert fürdője és természet adta szépsége, ózondús levegője, csodatevő vizei, mofettája, svájci mintára épült üdülőházai elősegítik a testi és lelki felüdülést. 1860-ban Orbán Balázs Erdély gyöngyének nevezte. Tusnádfürdőn zajlott 115 évvel ezelőtt a Székely Kongresszus. Az akkori idők egyik legszebb és leglátogatottabb fürdőhelyén minden korábbinál díszesebb társaság gyűlt össze: a kongresszusra érkező vendégseregben többek között huszonhét országgyűlési képviselő, öt főispán és számos minisztériumi tisztségviselő is jelen volt. A nagyon komoly tanácskozások mellett 28-án ifjúsági bált rendezett a fürdőigazgatóság – számolt be a Csíki Lapok 1902. szeptember 3-án.

Városünnepet tartottak a hétvégén Fotó: László F. Csaba

1968. Az építkezések, átalakítások nagy lendülettel folynak, ami áldozatot is igényelt, csak a bevásárlóközpont és a Tusnád Szálló hét régi épületnek a helyén épült. A wellnessközpontért a lakosság a kultúréletéből elveszítette a színház, mozi, zene és tánc helyiségeit, és még sorolhatnám. Az emberek könnyeztek, mert lassan elbúcsúztak a helytől, ahol éltek, és amely számukra a helytállás és a megmaradás szimbóluma volt. „Óvjuk nagyobb tisztelettel, még ha romhalmaz is, a múltunk emlékét.”
1989 után a piacgazdaság itt is megmutatta mindkét arcát. Egy új törekvés mutatkozik, célja a korszerű és hosszú távú turizmus fejlesztése. Albert Tibor polgármester: „A 2018-as év mozgalmas év lesz, a kivitelezések éve”. Beszélt a megvalósításról is, tervekről, a legfontosabb a wellnessközpont bővítése. Három zöldövezet újul meg mintegy 6,7 millió lejből. A vendégéjszakák számának növelését, a település lakóinak életminőségbeli fejlődését is a projekttől várják. Olyan változást hozhat a városképbe, amelyekre a helyiek méltán lehetnek büszkék és a idelátogatók is felfigyelnek rá.
A gazdasági fejlődés a városi tanács és a lakosság összefogásával megvalósítható. A természet adta ásványi kincsnek, a modern technikának köszönhetően és az ember megfeszített munkája révén felvirágzóvá, versenyképessé, világhírnévnek örvendő, Erdély kis Velencéjévé válni látom váro-
somat.

Darvas Dezsőné Marika néni, Tusnádfürdő

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.