48 km utat korszerűsítenek

Udvarhelyszék déli falvainak rendkívül sokat jelentene a korszerűsítés. Aszfalthajsza Fotó: László F. Csaba
68

Az Ocfalvától Városfalváig tartó megyeiút-szakasz felújításával kapcsolatban hozott döntéseket Hargita Megye Tanácsa tegnapi rendkívüli testületi ülésén. A Regionális Operatív Programban megpályázott több millió eurós beruházáshoz az önkormányza­tok társulására is szükség volt.

Udvarhelyszék déli falvainak rendkívül sokat jelentene a korszerűsítés. Aszfalthajsza Fotó: László F. Csaba

Homoródszentpáli tavaktól Városfalva, Székely­dálya, Ége, Jásfalva, Kányád, Mik­lósfalva, Ocfalva érintésével megújul a 131-es, a 133-as és a 137A jelzésű megyei út, annak az uniós kiírásnak köszönhetően, amelyben Hargita megye Kovászna megyével közösen pályázott. A fejlesztés végső célja, hogy a régiót bekapcsolják az E60-as útba, ezzel pedig közelebb hozzák a kistérséget a nemzetközi forgalomhoz.
A tegnapi tanácsülésen négy határozatot is elfogadott a megyei testület: társulási megállapodást kötnek Kovászna megyével, illetve azokkal a községekkel – Kányád, Felsőboldogfalva, Ho­mo­ród­szentmárton és Oklánd –, amelyeknek a közigazgatásához tartozó falvakon áthalad a felújítandó útszakasz. A másik két tanácshatározat a pályázati iratcsomóban a Központi Fejlesztési Régió által kért kiigazítások jóváhagyására vonatkozott.
A pályázást lebonyolító munkacsoport vezetője, Barti Tihamér alelnök a tanácsülésen elmondta, hogy az iratcsomó végleges formáját tegnapelőtt küldték el Gyulafehérvárra, benne szerepelnek azok a kiigazítások, amelyeket a fejlesztési régió képviselői kértek, tehát még mindig előszerződési fázisban van a pályázat. Most az úgynevezett beavatkozási munkálatok jóváhagyásának dokumentációját (DALI) javították. A megyei tanács alelnöke szerint ezzel várhatóan év végéig lezárul a majdnem 50 kilométeres útszakasz felújítását megelőző fontos fázis.
Amint arról egy korábbi lapszámunkban írtunk, a 124 millió lejes beruházásból több mint 118 millió lej vissza nem térítendő összeg a pályázati támogatás. A tervek szerint 2022 júniusában készül el a teljes útszakasz, amelyen kilenc híd is található. Ezekből hármat teljesen újjáépítenek, míg hatot felújítanak.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.