40 millió euróval segítenék a termelőket

Mezőgazdasági biztosítási díjak

72

Országos szinten 40 millió eurót fordít a mezőgazdasági biztosítási díjak egységesen, legtöbb 70 százalékos intenzitású támogatásának finanszírozására a mezőgazdasági minisztérium – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Adrian Oros tárcavezető.

Búzát vizsgáló szakemberek. Támogatják a kultúrára kötött biztosításokat                     Fotó: Domján Levente

A mezőgazdasági kultúrákra igénybe vehető biztosítási díjtámogatáshoz a gazdák nem közvetlen igénylés, hanem pályázat útján juthatnának hozzá: a Vidékfejlesztési Program (PNDR) 17.1-es intézkedésének pályázati kiírása várhatóan május 11-től indul. A pályázati útmutatók már elérhetők a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) honlapján – tette hozzá a szakminiszter. Kiemelte: a korábbi szabályokhoz képest a gazdák könnyített feltételekkel pályázhatnak. A támogatás elnyeréséhez a korábban kért igazoláshalom helyett csupán a megkötött biztosítási szerződésre, a biztosítási díj legalább felének kifizetését igazoló nyugtára vagy átutalási kivonatra, a gazda személyigazolványának másolatára és banki folyószámla-igazolására van szükség. Oros szerint a támogathatónak ítélt pályázatok közül – elért pontszámtól függetlenül – valamennyi részesülhet a finanszírozásban, a miniszter ugyanis nagyon kevesli, hogy a 17.1-es intézkedés eddigi pályázati kiírásai nyomán csupán 998 pályázóval összesen 1,75 millió euróra kötött finanszírozási szerződést az AFIR. Újdonság, hogy a 70 százalékos támogatási intenzitásra ezúttal nemcsak a kistermelők, hanem a nagy farmok is jogosultak lesznek: ez utóbbiak a biztosítási díjösszegek legfeljebb 55 százalékára kérhettek támogatást.
A mezőgazdasági miniszter ugyanakkor sajtótájékoztatóján felhívást intézett az állampolgárokhoz, hogy a romániai gazdák támogatása érdekében a válságidőszak alatt csak hazai termékeket vásároljanak. Adrian Oros azt mondta, nagy mennyiségű zöldség-, szárnyashús-, marhahús-, tejtermék- és tojáskészletet halmoztak fel a hazai gazdák, mert nem tudják értékesíteni termékeiket, és mindeközben az üzletek tele vannak más országokból importált áruval.
– Mindannyian tudjuk, hogy az egységes belső piacon nem lehet megtiltani a közösségen belüli kereskedelmet. Ahogyan mi bárhova szállíthatunk árut az Európai Unióban, úgy bárki az EU-ból árut hozhat hozzánk. Hogy mit tehetünk? (…) Mindannyian, akiket aggaszt ez a probléma, és valóban tenni szeretnénk az ügy érdekében, vásároljunk hazai termékeket. Ha nem találunk valamit X üzletben, menjünk el Y üzletbe, amíg megtaláljuk. (…) Biztosítom önöket, hogy néhány hónapon belül valamennyi üzlet azon lesz, hogy hazai termékek is legyenek a polcain” – fogalmazott a tárcavezető. A miniszter bizonygatta, a hazai termékek vásárlásával a kifizetett összeg egy része visszatérül „akár nyugdíjak, akár bérek formájában, akár az oktatási, akár az egészségügyi rendszerbe”.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.