330-ról 2476-ra nőtt egy év alatt a határsértők száma

52

Idén 2476-ra nőtt a nagyváradi területi határrendészet által feltartóztatott illegális határátlépők vagy határsértést megkísérelő migránsok száma – közölte Marin Bondar, az említett intézmény vezetője.

Tegnapi sajtótájékoztatóján a nagyváradi területi határrendészeti felügyelőség parancsnoka arról számolt be, hogy míg 2016 első tíz hónapjában 330 migránst tartóztattak fel az intézmény hatásköréhez tartozó területen, addig 2017-ben ez a szám 2476-ra emelkedett. Ebből 1810 személyt a zöldhatáron fogtak el, 666 személyt pedig a határátkelőkön fedeztek fel gépkocsikba rejtve vagy hamis dokumentumokkal.
A határsértők közül a legtöbben iraki állampolgárok, de sok köztük a szíriai, iráni, pakisztáni, afganisztáni, és vannak indiaiak is. „A legtöbb migráns a hírek ellenére nem a háború által sújtott Szíriából érkezik, hanem Irakból, annak is az északi, kurdok által lakott részéből” – mondta a parancsnok.
Bondar arról is beszámolt, hogy határsértésre tett kísérletek terén az augusztus és a szeptember volt a legzsúfoltabb időszak, a két hónap alatt összesen több mint 1100 személyt tartóztattak fel, akik törvénytelenül próbálták meg elhagyni az országot Magyarország felé.
A határrendészet vezetője szerint a migránsok számának növekedését elsősorban a szerb–magyar határon emelt kerítés okozza, ami arra a döntésre készteti a Nyugat-Európa felé tartó menekülteket, hogy Szerbiából Romániába szökjenek, majd innen kíséreljenek meg kijutni a schengeni övezetbe.

Agerpres

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek