30 millióból támogatják idén a méhészeket

40

Kormányhatározatban rögzítette a hazai méhészek számára 2016-ra kínált támogatási keretösszeget április 13-i ülésén a kormány. E szerint a 2014–2016-os időszakra vonatkozó Országos Méhészeti Program (PNA) keretében a méhészek eszköz-, gyógyszer-, raj-, anya- és méhcsaládvásárlási beruházásainak támogatására, illetve a mézminták bevizsgálására idén 30,204 millió lejt szánnak. A támogatási keretösszeg felét az európai uniós alapokból, míg másik 50 százalékát a hazai állami költségvetésből finanszírozzák.

Gyógyszervásárlás: nem mindegy a dátumsorrend
Rácz Ilona, a Hargita Megyei Méhészegyesület alelnöke a támogatáshoz szükséges elszámolások kapcsán a dátum-sorrend fontosságára hívja fel a méhészek figyelmét.
– Nagyon fontos, hogy mielőtt még megvásárolnák a méh­gyógyszereket, a helyi polgármesteri hivataltól kérjék ki az igazolást. Mert a méhállományuk nagyságát igazoló dokumentum dátuma előbbi kell legyen, mint a gyógyszervásárlási számla dátuma. Miután a hivataltól kézhez kapta az igazolást, megkérjük, jöjjön be hozzánk az egyesülethez, töltsük ki a támogatási a kérelmét és iktassuk is be. Tehát azok a méhészek, akik méhészeti támogatásban kívánnak részesülni, első lépésben az önkormányzattól a mezőgazdasági regiszteri igazolást szükséges beszerezniük, második lépésben a támogatási kérelmet kell kitölteniük és iktatniuk, és harmadik lépésként csak ezt követően lehet a gyógyszereket megvásárolni – hangsúlyozta lapunknak Rácz Ilona. Megjegyezte: idéntől a méhgyógyszerek vásárlásához is állatorvosi receptre van szükség, a varroa-ellenes készítményekhez kizárólag csak az állatpatikákban – Csíkszeredában például a Vörösmarty (korábban Fürdő) utcai állatgyógyszertárban – lehet hozzájutni.

Tavaly 60 méhész igényelt támogatást
A méhészeti támogatási lehetőséggel Hargita megyéből 2015-ben 60 méhész élt, miközben 2013-ban a méhészeti támogatást még 70, 2014-ben pedig 66 méhész vette igénybe. Tavaly, a megyében működő két szakegyesület – a székelyudvarhelyi Örösi Méhészegylet és a Hargita Megyei Méhészegyesület – közvetítésével a méhészek összesen 490 ezer lejnyi támogatásra nyújtották be elszámolásaikat. Ebből a legnagyobb, 227 ezer lejes tételt az új kaptárok vásárlására, 183 ezer lejt pedig állománybővítésre, rajok, anyák, illetve teljes méhcsaládok beszerzésére igényelték. A program keretében gyógyszerek vásárlására 80 ezer lej értékben nyújtották be elszámolásaikat, utóbbi kapcsán egyébként a méhészek 100 százalékos támogatásban részesültek, miközben a többi esetében a támogatás intenzitása 60-65 százalék körül mozgott. A Hargita megyei méhészek kaptárvásárlásra 94 lejes, méhanya beszerzésére 17 lejes, a méhcsaládok esetében 300-335 lejes, rajok vásárlására pedig 130-170 lejes vissza nem térítendő támogatást kaptak – derült ki a Méhészeti Program támogatásait kezelő Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Hargita megyei kirendeltségének adataiból.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek