30 hektáros területen égett az avar Gyimesközéplok határában: Gyakoriak az avartüzek

26

Nyolc avartűzhöz riasztották kedden a tűzoltókat, összesen 45 hektáron égett a száraz aljnövényzet Hargita megyében. A legnagyobb tűzeset a Gyimesközéplokhoz tartozó Bánpatakán volt, ahol közel 30 hektáron csaptak fel a lángok. A helyszínre érkező csíkszeredai hivatásos és a helyi, illetve a gyimesfelsőloki önkéntes tűzoltóknak sikerült eloltani a tüzet és nem történt nagyobb katasztrófa. A hatóságok a tűzgyújtási szabályok betartására és felelősségteljes viselkedésre hívják fel a figyelmet.

Veszélyben voltak a közeli erdős területek                 Fotó: Gyimesközéploki Önkéntes Tűzoltóság Fb-oldaláról

A gyimesi Bánpatakán kaszálótisztítás céljából gyújthatták meg az avart, de nem tudni a tűz keletkezésének pontos okát. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a lángok nem terjedtek át a közeli erdős területekre. A helyszínre kiérkező gyimesközéploki és gyimesfelsőloki önkéntes tűzoltók munkáját a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség egy tűzoltó-alakulata is segítette. Erről tájékoztatta lapunkat Gergely Károly, Gyimesközéplok polgármestere.
– Mire észrevettük, elég nagy terület égett, minimum ötvenen voltak a községből azok, akik a lángok megfékezésére siettek. Nagy volt a szél is, hamar szaladt a tűz az avaron, ez nehezítette az oltást. Főként gyalog és ATV-kkel lehetett megközelíteni a tüzet, mert meredek helyen volt, kézi erőre volt nagyobb szükség, hogy el tudjuk oltani – jegyezte meg a település elöljárója.
Alina Maria Ciobotariu lapunknak elmondta, a területen több helyen is felcsaptak a lángok, körülbelül két óra alatt sikerült eloltani a tüzet. A tűzoltóság szóvivője arról is tájékoztatott, hogy kedden nyolc avartűzhöz riasztották egységeiket, 45 hektáron lángolt az aljnövényzet Hargita megyében. Többek között avartűz volt Kászonújfalu, Csíkszentkirály, Csíkszereda, Csíkcsicsó, Gyergyóditró, Gyimesközéplok és a Farkaslaka községhez tartozó Bogárfalva határában is. A Csíkszentkirályhoz tartozó területen két tűzesethez is riasztották a tűzoltókat.
– Minden tavasszal találkozunk ezzel a problémával. Arra kérjük az embereket, hogy ne gyújtsanak tüzet ebben az időszakban, mert komoly problémákat okozhatnak, veszélyeztetik az erdőket, a háztáji gazdaságokat vagy akár emberi életeket is követelhetnek a lángok. Ezen eseteknél is fennállt annak a veszélye, hogy a tűz továbbterjed és komoly problémákat okoz – mondta Alina Maria Ciobotariu. Valamennyi esetben felügyelet nélkül hagyták a tüzet.

Biró István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek