péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

30 ezer lej értékű új eszközök a megyei kórházban

A Csíki Vállalkozók Egyesületének (CSVE) tavaly novemberben tartott jótékonysági bálján összegyűlt adományból a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára vásárolt eszközöket adták át tegnap. A nagykórház könyvtárában tartott ünnepélyes átadón a három orvosi eszközt a kedvezményezett osztályok vezetői vették át és ismertették hasznukat.

Hasznos eszközök, amelyek sokak munkáját megkönnyítik a jövőben. Civilek adománya Fotó: Márk Boglárka

Mintegy 30 ezer lejbe kerültek az új berende­zések: a szülészeti osz­tály szívhangmérő monitort (kar­dio­tokográfot) kapott, az újszülött osztály egy fototerápiás lámpával gazdagodott, míg a gyermekgyógyászatra egy új hordozható elektrokardiográf (EKG) kerül.
Dr. Konrád Judit, a megyei kórház orvos-igazgatója az átadó előtt kifejtette, hogy az eszközök milyen nagy szerepet játszanak a kórházi munka megkönnyítésében, valamint abban, hogy az intézménynek jobb megítélése legyen. Mindegyik gép arra szolgál, hogy a betegségeket idejében felfedezzék és kezeljék – mutatott rá.
Az ősszel szervezett jótékonysági Katalin-bál fővédnöke, Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja volt, aki megtisztelőnek érezte, hogy betölthette ezt a szerepet. A Csíki Vállalkozók Egyesületének kezdeményezése – amelynek szervezésében a Csíki Anyák Egyesülete is nagyban kivette részét – minden évben egyre több vállalkozót és civil szervezetet mozgat meg, ami azért is nagyszerű, mert erősödő kapcsolatokat teremt a vállalkozók, orvosok vagy éppen a tanárok között – mondta Zsigmond Barna Pál.
Dr. Vargancsik Margit, a gyermekgyógyászat főorvosa az új EKG hasznosságáról beszélt. Mint mondta, nehézséget jelent, hogy a megyei kórházban nem dolgozik gyermekkardiológus, azonban ennek az eszköznek a segítségével nem a felnőtteknek tervezett műszert kell használniuk, ha a gyermekeket kardiológiai vizsgálatnak vetik alá. Az adományból egyébként új mérlegre és aeroszoleszközre is futotta, amelyeket szintén a gyermekgyó­gyászat használhat majd.
Dr. Hompoth Gyögy szülész-nőgyógyász főorvos kifejtette, hogy a szülészeten újonnan megkapott szívhangmérő monitor hasznát elsősorban az ikerszülésekkor érzékelik, mivel ez nagyban megkönnyíti a természetes szüléseket. Az eszköz segítségével a két magzat szívhangját egy időben figyelhetik. Hozzátette, az utóbbi időszakban egyre több az ikerterhesség, és ha a magzatok felveszik a születés előtti megfelelő testhelyzetet, akkor az anyukák többsége – örvendetes módon – a természetes szülést részesíti előnyben a császármetszéssel szemben. Az szívhangmérő segítségével a szülés még biztonságosabbá válik.
Dr. Marosi Mária Terézia az újszülött osztály főorvosa az új fototerápiás lámpa hasznáról beszélt. Mint mondta, tavaly 1210 gyermek született a megyei kórházban, akiknek 60 százaléka szorult fototerápiás kezelésre, hogy az újszülött kori sárgaságukat megelőzzék. A régi lámpa azonban már elavult, így nagy előrelépés az újszülött osztály számára ez az eszköz.

Márk Boglárka

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb