3 ezer gazda 32 ezer parcelláját ellenőrzi az APIA

Határjárásba kezdenek a kontroll-csapatok

868

Ötvenezer hektáron közel háromezer Hargita megyei gazdálkodó 32 ezernél is több parcelláját ellenőrzi idén a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. Azokról a gazdákról van szó, akik 2018-ra területalapú támogatást igényeltek. A Bukarestből kapott ellenőrzési szelvény alapján az APIA kontroll-csapatai főként az udvarhelyszéki gazdák tevékenységét veszik nagyító alá.

Gazdálkodók Csíkrákos határában. Idén főként az udvarhelyszéki gazdák ellenőrzésére koncentrál az APIA Fotó: Domján Levente

Elkészült az ellenőrzési szel­vény, ez alapján közel háromezer területalapú támogatást igénylő gazdát von idén Har­gita megyéből nagyító alá a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) – tájékoztatta tegnap lapunkat Haschi András, az ügynökség Hargita megyei kirendeltségének igazgatója.

Udvarhelyszékre fókuszálnak
A terepellenőrzések előkészítése a múlt héten immár elkezdődött, de a kontroll-csapatok munkája a viszonylag távolinak tűnő – szeptember közepi, október eleji – határidő ellenére sem lesz könnyű: a 2018-as ellenőrzési szelvénybe sorolt 2986 gazda nevéhez ugyanis Hargita megyében több mint 50 ezer hektár összkiterjedésben
32 582 parcella tartozik.
– Ez nagyon sok, de ugyanannyi, mint amennyi tavaly volt – jegyezte meg Haschi.
Az ellenőrzésre kipécézett, területalapú támogatást igénylő gazdák zöme ezúttal udvarhelyszéki, de biztosan számíthatnak az APIA-s kontroll-csapatok megjelenésére a Csíki és a Gyergyó vidéki termelők is: az ellenőrzési szelvénybe ugyanis – igaz, eltérő számban – a megye valamennyi térségéből soroltak támogatásigénylőket.
– Az ellenőrzések java Ud­var­helyszékre koncentrálódik. A háromezerből 2284 gazda Szé­kelyudvarhely környéki településeken gazdálkodik, s az ide tartozó parcellák száma is meghaladja a 21 ezret. Székelykeresztúr térségéből például csak 68 gazdálkodó parcelláit kell leellenőrizzük. Gyergyóból 37 gazdát, Csíkszereda környékéről 333 gazdát, Alcsíkon 116 gazdát, Maroshévíz térségéből pedig 12 gazdát kell szemügyre vegyünk. Ezenkívül az ellenőrzési szelvényben külön szerepel 136 olyan támogatásigénylő is – a teljes megyét lefedve –, aki ötven hektárnál nagyobb területtel rendelkezik. Az említett nagygazdaságok, közbirtokosságok területeinek ellenőrzését nem a területi irodák, hanem a megyei központ munkatársai végzik – részletezte Haschi András.

Minden parcellát felkeresnek
Az ellenőrzésre kijelölt parcellák helyszíni terepszemléjén a tervek szerint 14 csapat dolgozik, de az APIA Hargita megyei vezetője nagyon valószínűnek tartja, hogy az óriási munkavolumen miatt az idő előrehaladtával más megyékből is segítséget kérnek.
– A Hargita megyéből kijelölt 32,5 ezer parcella egy részét teledetekcióval, másik részét klasszikus módon, a helyszínre kiszállva ellenőrizzük. Utóbbiak közül minden parcellát le kell látogatnunk, le kell fényképeznünk, pontosan be kell azonosítanunk. Az agrár-környezetgazdálkodási csomagokra jelölt területek közül azokat is kötelezően le kell látogatnunk, amelyeket amúgy légi felvételek alapján ellenőrzünk. Meg kell nézzük, hogy az illető terület pontosan ott van-e, mint ahol a gazda a támogatási igénylési kérelmének benyújtásakor a digitális térképen megjelölte, illetve a terület művelésekor betartja-e a megfelelő mezőgazdasági és környezetvédelmi előírásokat. Nem feltétlenül szükséges minden parcellát lemérnünk, de megnézni és lefényképezni mindegyiket kötelező, kivétel nélkül – pontosította Haschi András.

Nem mindig szólnak a gazdának
Leszögezte, a terepszemléken nem minden esetben szükséges a gazdák jelenléte, így – ahol nem indokolt – mezőgazdasági parcelláik szemrevételezéséről nem is értesítik előzetesen a tulajdonosokat, földbérlőket.
– Azért kommunikálunk a gazdákkal, hisz esetenként azt is meg kell vizsgáljuk, hogy a gazda füzete, farmnyilvántartása rendben van-e. Van, ahol szükségünk lesz arra, hogy elkísérjen minket a terepre, és lesz olyan parcella, ahol a gazda távollétében is elvégezzük az ellenőrzést – tette hozzá a kifizetési ügynökség megyei igazgatója.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek