26 ezren igényelték

Lezárult a 2019-es területalapú támogatás kérelmezési időszaka

84

Tegnap lejárt a két és fél hónapos támogatásigénylési időszak, így mától már csak a határidőig benyújtott támogatási kérelmeik módosítását kérhetik a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség területi kirendeltségeitől a Hargita megyei gazdák, új kérelmeket viszont nem fogadnak. A területalapú támogatást idén Hargita megyéből 26 480 gazdálkodó több mint 181 ezer hektárnyi mezőgazdasági területre igényelte.

Várakozók az APIA folyosóján. Kevesen maradtak az utolsó napra Fotó: Domján Levente

Ezúttal elmaradt a korábbi esztendőkben megszokott roham és tülekedés: a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) csíkszeredai székhelyét felkereső néhány – megyei szinten ötvennél is kevesebb – gazdán kívül semmi sem jelezte, hogy a 2019-es területalapú és állattenyésztési támogatási kérelmek benyújtására tegnapig nyílt lehetősége a gazdálkodóknak. A határidő napjára elnéptelenedett folyosók Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója szerint egyértelműen azt jelzik, a tegnap véget ért támogatásigénylési kampány hatékony lebonyolításához minden érintett fél komolyan vette feladatait: mind az előjegyzési időpontokat tiszteletben tartó gazdák, mind a támogatási kérelmek összeállításában segítséget nyújtó önkormányzatok, mind pedig az ügynökség munkatársai jól végezték munkájukat. A várt eredmény nem is maradt el: az egységes területalapú és állattenyésztési kérelmet idén is a tavalyival azonos számú gazda nyújtotta be, ráadásul a tavalyinál 2,5 százalékkal nagyobb kiterjedésű szántó-, legelő- és kaszálóterületre.
– Hargita megyéből a területalapú támogatást a tegnap délután lejárt határidőig 26 480 gazda 181 228 hektárra igényelte. Az APIA megyei központjában 1160 kérést, a székelykeresztúri kirendeltségnél 3170 kérést, a gyergyói irodában 4080, a csíkszeredai területi irodánál – ahová a felcsíki és középcsíki gazdák tartoznak – 6650 kérelmet, a csíkszentmártoni irodánál 2950 kérést, a székelyudvarhelyi területi kirendeltségénél 5600, a maroshévízi irodánál pedig nagyságrendileg 2600 támogatási kérelmet nyújtottak be a térségi gazdák – részletezte Haschi András.
A március 1. és május 15. között benyújtott támogatási kérelmeket – amennyiben szükségesnek ítélik – a napokban, legkésőbb a hónap végéig még szankciók nélkül módosíthatják a gazdák. A támogatási kérelem módosítása révén a gazdák akár újabb, a kérelem benyújtása után vásárolt vagy bérelt parcellákat is támogatásra jelölhetnek, a meglévőket visszavonhatják, vagy akár a parcellákba vetett növénykultúrákat pontosíthatják.
– Könnyen előfordul, hogy az a gazda, aki két hónappal ezelőtt, március első felében nyújtotta be támogatási kérelmét, a búzának vagy pityókának szánt parcellába később időjárási okokból például tavaszi árpát vetett. Aki ilyen vagy hasonló helyzetben van, május végéig még szankciók nélkül módosíthatja kérelmét annál a területi APIA-irodánál, ahol kérését benyújtotta – jegyezte meg Haschi András.
A véglegesnek ítélt kérelmeket a következő egy hónapos időszak alatt előbb adminisztratív ellenőrzésnek vetik alá az APIA munkatársai, majd az ellenőrzési szelvény kijelölése után a kiszemelt parcellák helyszíni és teledetekciós ellenőrzése következik.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek