2500 fölött a Tanasă elleni aláírások száma

Tisztújítások az MPP-ben

282

Több mint 2500 aláírás gyűlt össze tegnapig a Magyar Polgári Pártnak a Dan Tanasă ellen benyújtott bűnügyi panaszához. A következő időszakban – a petíció mellett – az MPP folytatja a tisztújításokat a megyei és helyi szervezeteinél, tegnap viszont már bejelentették: Sorbán Attila a csíkszeredai szervezet új elnöke.

Salamon Zoltán, Mezei János, Sorbán Attila. Folytatja az aláírásgyűjtést és a tisztújítást az MPP Fotó: László F. Csaba

Salamon Zoltán, az MPP Hargita megyei elnöke arról számolt be, hogy a párt éppen felkészülési időszakát éli a 2020-ban esedékes választásokra, azaz javában zajlanak a tisztújítások a megyei és a helyi szervezeteknél.

Az önkormányzati választásra készülnek
A legfrissebb fejlemény, hogy az MPP csíkszeredai szervezetének élére Sorbán Attilát választották. A városi szervezet frissen megválasztott vezetője elmondta: korábban az Erdélyi Magyar Néppárt színei­ben volt megyei önkormányzati képviselő, közéleti tevékenységét, ugyanakkor négy évvel ezelőtt befejezte, most az MPP vezetőivel tárgyalva döntött úgy, hogy mégis folytatja, ezúttal a polgári párt színeiben. Hozzáfűzte: az erdélyi magyar közéletben nem lehet jobb- és baloldalra osztani a politikai pártokat, nemzeti minimumra, együttműködésre van szükség, amely egyben nem jelenti azt, hogy nem fogalmaznak meg kritikát is, ha azt szükségesnek látják.
Szerinte a pártoknak nem a sajtóban kell nyomást gyakorolniuk egymásra, hanem tárgyalniuk kell, mielőtt a nyilvánossághoz fordulnak.
Mezei János, az MPP országos elnöke ugyanakkor elmondta: egész pontosan november 24. óta foglalkozik a párt a megyei és helyi szervezetek tisztújításával, bevallottan a 2020-as önkormányzati választásokra készülve. Hozzáfűzte: fontos, hogy a helyi szervezetek megerősödjenek, mert csak úgy tudnak érdemi eredményt elérni, ha az önkormányzati választások után többségi frakciót tudnak alakítani a helyi és a megyei tanácsokban is.

Gyűlnek a Tanasă elleni aláírások
A párt országos elnöke ugyanakkor újságírói kérdésre elmondta: jól haladnak a Dan Tanasă elleni bűnügyi panaszukhoz indított aláírásgyűjtéssel. Tegnap reggelig a világhálón 1650 aláírás gyűlt össze, míg papír alapon több mint ezer aláírásnál tartanak. Egyébként összesen 14 megyében gyűjtenek támogató aláírásokat. Mint részletezte: nemcsak magyarok írják alá az íveket, Kolozs megyéből például jelentették, hogy harminc román nemzetiségű ember is aláírta a petíciót. Hozzáfűzte: Dan Tanasă a békés egymás mellett élésnek tesz keresztbe gyűlölködő akcióval.
Salamon Zoltán ugyanakkor elmondta: azt tervezik, hogy tavasszal, amint az időjárás lehetővé teszi, több településre kiszállnak sátrakkal, hogy bárki aláírhassa a petíciót pártpolitikai, etnikai vagy felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül. Hozzáfűzte: több olyan visszajelzést is kaptak, hogy nem teljesen egyértelmű, hol és mikor lehet aláírni az íveket. Ezért kifejtette: Gyergyószentmiklóson a Szabadság tér 22. szám alatt munkanapokon 9–16 óra között, Csíkszeredában a Márton Áron utca 21. szám alatt hétfőn, szerdán és pénteken 9–12 óra között, Székelyudvarhelyen a Kossuth Lajos utca 20. szám alatt kedden és csütörtökön 10–12 óra között lehet aláírni a petíciót.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek