25 éves Székelyföld legnagyobb gazdasági rendezvénysorozata – Jubilál az Őszi Vásár

91

Négy nap, három helyszín, több mint 150 kiállító – holnap nyitja kapuit és vasárnap estig várja látogatóit Udvarhelyszék és Székelyföld legnagyobb gazdasági rendezvénysorozata, az Őszi Vásár. A székelyudvarhelyi nemzetközi kiállítás és vásár házigazdája László János üzletember, fővédnöke Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

Egy asztalnál, egy véleményen Orbán Árpád, Orosz-Pál Levente és Bíró Barna Botond

Ma délelőtt 11 órakor huszonötödik alkalommal nyitja meg kapuit Székelyudvarhelyen az Őszi Vásár, amelyet negyed századdal ezelőtt azzal a szándékkal kezdeményezett László János üzletember, a nemzetközi kiállítást és vásárt szervező Arkum Alapítvány elnöke és a Prima Press Kft. vezetője, hogy felrajzolja Székelyföld gazdasági térképére Udvarhelyszéket, segítse az itteni vállalkozókat, felpörgesse a térség gazdaságát.
A négynapos rendezvénysorozat az eltelt két és fél évtizedben hű maradt az eredeti céljához és beváltotta a hozzá fűzött reményeket: az időközben gazdasági konferenciával és üzletember-találkozóval, Borfesztivállal és Székely Termékek Fesztiváljával bővült vásár vitathatatlanul hozzájárult a térség gazdasági fejlődéséhez, nem véletlen, hogy Székelyföld legnagyobb gazdasági eseményeként jegyzik – fogalmazott a 25. kiadás programját és újdonságait beharangozó sajtótájékoztatón a főszervezőket képviselő Orosz-Pál Levente igazgató.
Elmondta: a vásár időpontja, helyszíne nem változik, a résztvevők száma gyarapodott. Ez alkalommal 150 kiállító – köztük, köszönhetően a vásárt támogató Magyar Nemzeti Kereskedőháznak, a Bethlen Gábor Alapnak húsz magyarországi vállalkozás és cég – a városi sportcsarnokban és annak környékén állítja fel standját, mutatja be termékeit, ismerteti szolgáltatásait a látogatókkal. A felhozatal idén is igen változatos és gazdag: az autóktól a biokozmetikumokig, a ruházati cikkektől az építőipari anyagokig, a kávékülönlegességektől a könyvekig és vadászkellékekig, és más, a látogatók érdeklődésére számot tartó termékekig terjed a skála.
A minifocipálya lesz a helyszíne a holnap délben 12 órakor, valamint 16 órakor megnyíló VIII. Székely Termékek Fesztiváljának és XIV. Borfesztiválnak. Amint a korábbi években, a téren felállított szabadtéri színpadon zajlanak a kulturális programok és, nem mellesleg, itt ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a Príma Rádió is. Székelyudvarhely első rádiójának csapata szervezi a szombati VIII. Mesemondó versenyt és náluk lehet jelentkezni a Csizmadia Attila vezette népszerű műsor, a Humóra viccmondó vetélkedőre is. A vásár sztárfellépőkkel is csalogat: holnap 19 órakor Csepregi Éva, negyed 9-től a Transylvania Rock Band lép színpadra, szombaton este 7 órától az X-Faktor győztese, Danics Dóra, utána pedig a Dreamleand Residents koncertezik.
Orosz-Pál kiemelte: ma, a 25. Őszi Vásár nyitónapjának délutánján szervezik meg a Gazdasági konferenciát és üzletember-találkozót. A rangos, székelyföldi és magyarországi vállalkozókkal közös szakmai fórumnak a városháza Szent István-terme ad otthont. A délután fél 3-kor kezdődő előadássorozaton több érdekes témában is tartanak előadást, többek közt pénzügyi, oktatási, IT-szektort érintő kérdésekben, de szó lesz a pályázati lehetőségekről és a marosvásárhelyi reptér felújításának projektjéről is – sorolta nagyvonalakban az értekezések témáját. A magyarországi és székelyföldi vállalkozók közti személyes találkozást, ismerkedést, üzleti kapcsolatok megalapozását is szolgálja a B2B találkozó, amelyet a Magyar Nemzeti Kereskedőház székelyudvarhelyi képviselete szervez.
A tájékoztatón jelen volt Orbán Árpád alpolgármester és Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is, annak apropóján, hogy a szeptember 28. – október 1. között zajló rendezvénysorozat társszervezője Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a megyei önkormányzat pedig főtámogatója – 30 ezer lejjel járult hozzá a vásár megszervezéséhez, lebonyolításához.
A városfejlesztési koncepció fontos szegmense a gazdaság, az udvarhelyi önkormányzat arra törekszik, hogy jó kapcsolatot tartson fent a gazdasági szféra szereplőivel, a kis- és középvállalkozókkal, ezért örömmel vállalták a társszervezői feladatot – mondta Orbán Árpád. Véleménye szerint a városvezetésnek szívügye és a vásár is hozzájárul ahhoz, hogy az udvarhelyi vállalkozások előtt újabb lehetőségek nyíljanak, ezáltal megerősödjenek, hogy Székelyudvarhely továbbra is Székelyföld legerősebb gazdasági bázisa legyen.
A fentieket erősítette meg Bíró Barna Botond alelnök, aki az Őszi Vásár egyik partnerének, a Hargita Business Centernek a gazdaságélénkítő szerepét hangsúlyozta, hozzátéve, öröm számára, hogy a vásár szervezői és az inkubátorház menedzsmentje egyaránt fontosnak tartja a helyi kezdő vállalkozások segítését.
– Bízom benne, hogy ez a négy nap ünnep lesz, de munka is. Minden konferencia és vásár célja, hogy megmutassa, milyen irányba halad a gazdaság, hol tartanak a vállalkozások, mik a trendek és azokhoz miként kell viszonyulni. Legjobb esetben ezekhez a trendekhez a vállalkozók nemcsak alkalmazkodnak, hanem alakítják azokat. Szeretnénk elérni, hogy az értéket teremtő udvarhelyi vállalkozók jövőt alakító gazdasági szereplők legyenek. A konferenciára egy előadást hoztunk, amit Horvát Tibor, a hajdúnánási Holding Zrt. vezetője tart, bemutatva, hogy az önkormányzati tulajdonban levő vállalkozáscsoportok miként tudnak sikeresen működni és milyen hatása van ennek a helyi gazdaságra – összegezte Bíró, aki jelezte, hogy az előadásra meghívták az udvarhelyszéki települések polgármestereit is.
A mától vasárnap este 18 óráig látogatható 25. Őszi Vásár kültéri rendezvényei ingyenesek, a városi sportcsarnokban megtekinthető kiállításra és termékbemutatóra a belépő 2 lej – a jegy tombolaként is szolgál.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek