2019-es gázolajár-támogatás: Megtoldották a keretösszeget

27

Kiegészítette a kormány a gázolajár-támogatásra szánt pénzkeretet, így akár már a héten utalhatja a gazdáknak a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség a tavalyi második negyedévről elmaradt, valamint a harmadik negyedévre járó üzemanyag-vásárlási támogatást.

A mezőgazdasági minisztérium költségvetésén keresztül 411 millió lejjel egészítette ki a mezőgazdasági gázolajár-támogatásra fordítható keretösszeget a kormány – az erről szóló 76-os számú kormányhatározat január végén, a Hivatalos Közlöny 65-ös számában jelent meg. Bár a döntést a 2020. január 28-i ülésén hozta a kormány, a megnövelt keretösszegből még a 2019-ben elszámolt és kifizetetlen üzemanyag-mennyiségek ártámogatására vonatkozik. A héten megjelent 33-as számú mezőgazdasági miniszteri rendelet ugyanakkor pontosítja a többletforrások felosztási módját (lásd táblázat). Eszerint a megemelt keretösszegből a tavalyi második negyedévéből – április-júniusi időszakból – elmaradt 92,1 millió lejnyi és a harmadik negyedévből – azaz a 2019. július–szeptembere közötti időszakból – kifizetetlenül maradt 317 millió lejnyi gázolajár-támogatást fedezik. A két jogszabály a gazdálkodók tavalyi utolsó negyedévre elszámolt üzemanyag-mennyiségek ártámogatásáról nem rendelkezik: utóbbira január végéig nyújthatták be elszámolásaikat az erre jogosult növény- és állattenyésztők.
A literenkénti mintegy 1,9 lejes állami támogatás egyfajta utólagos kompenzáció, hiszen a gépesített mezőgazdasági munkálatokhoz vásárolt dízel üzemanyagok fogyasztói árát terhelő jövedéki adó utólagos visszatérítéséből ered. A gázolajár-támogatást a jogi személyiségű gazdálkodók folyószámlájára a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség utalja.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek