2019 a készülés és a keresés ideje volt: Sok a papírmunka

767

Csíkdánfalva és Csíkkarcfalva község vezetői számára elsődleges cél, hogy a tavaly elkezdett munkálatokat idén befejezzék. Mindkét község polgármestere állítja, hogy a múlt év tevékenységét leginkább a háttérmunka töltötte ki: próbáltak megbirkózni a kusza bürokráciával, illetve megfelelő kivitelezőket keresni a megnyert pályázatok megvalósításához.

Bőjte Csongor-Ernő

Gábor Tibor                                                                                                                                         Fotók: archív

Csíkdánfalvának és Csík­karc­falvának egyaránt sikerült tavaly a projektek zömét megvalósítani. Az idénre maradt munkát általában a kötelező papírmunka hátráltatta, de ha mégis sikerült ennek a végére érni, akkor a munkálatok kivitelezésére nem jelentkezett megfelelő cég.

Térfigyelő kamerák a biztonság érdekében
A tavalyi célkitűzéseket sikerült nagy részben megvalósítani Csík­dán­falván: a közvilágítás felújítását befejezték, az Olt híd építése 80 százalékban elkészült, a Dánfalva, Karcfalva és Szenttamás alkotta DKSZ Fejlesztési Társulás által megpályázott útjavításokat nagyrészt elvégezték.
A múlt év végén sikerült megvásárolni egy 42 áras telket, amelyen parkolót fognak létrehozni a község központjában. Mint Bőjte Csongor-Ernőtől, Csíkdánfalva polgármesterétől megtudtuk, mindennapi gondot jelentett a lakosság számára a parkolóhelyek keresése, sokszor az európai út szélén kellett parkolniuk, ami elég veszélyesnek bizonyult.
A tavaly elkezdett ingyenes telekkönyvezéseket is folytatják, és a gázvezetékek építésére összpontosítanak idén. Emellett két nagyobb terve is van az önkormányzatnak: térfigyelő kamerák felszerelése a községben, valamint a Dugás-fürdő vizének gyógyvízzé való minősítése.
− Már aláírtuk a szerződést a térfigyelő rendszerre. Összesen 30 kamerát szerelnénk fel a település különböző pontjaira. Erre azért van szükség, mert az elmúlt évben több illetéktelen személy tartózkodott a községben főleg éjszaka, több rablás is történt – fejtette ki Bőjte Csongor-Ernő.
Kezelőközpont létrehozása a cél Csíkdánfalván, amennyiben sikerül gyógyvízzé minősíteni a Dugás-fürdő vizét.

Későre jutnak elegendő pénzhez
Csíkkarcfalva önkormányzata a múlt évet szűkös költségvetéssel kezdte, ami hátráltatta munkájukban. Itt is többnyire a megkezdett beruházásokat folytatták, illetve olyan projekteket, amelyeken már évek óta dolgoznak, de nem sikerült elkészíteni.
A karcfalvi kultúrház felújítására már több mint két éve megvan a pénzösszeg, viszont még mindig a tervezés fázisánál tartanak. Mint Gábor Tibortól, Csíkkarcfalva polgármesterétől megtudtuk: eléggé körülményes és időigényes a tűzoltósági engedélyek beszerzése, ez késlelteti a munkálatokat.
A DKSZ Fejlesztési Társulás pályázata révén Karcfalva néhány utcáját már aszfaltréteg borítja, és remélhetőleg idén ezeket a munkálatokat be is tudják fejezni.
Tavaly szerettek volna gyalogos utcát kialakítani a központ és a jégpálya között. A pénzhiány miatt nem tudták megvalósítani, így idén is a község vezetőinek a tervei közt szerepel.
A jövő évben európai uniós projekt keretében szeretnék megújítani a jenőfalvi múzeum kerítését és elválasztani azt az iskolaudvartól. A pályázat részét képezi több kisfilm készítése is, ezek a hagyományos népi mesterségeket és szokásokat fogják bemutatni.
− Tavaly legtöbbet a tervezéssel, engedélyezésekkel foglalkoztunk. Nem igazán tudtunk haladni a tervek megvalósításával, mivel a hosszas bürokrácia nagyon sok időnket felemésztette. Emellett pedig év elején nem volt pénz, év végére került, ekkor pedig az időjárási viszonyok miatt nem tudtunk megfelelőképpen haladni – emelte ki Gábor Tibor.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek