„2016-ban meg kell erősíteni a magyar képviseletet”

51

Fontos, hogy az idei romániai választásokat kísérő belpolitikai csatározásokból az erdélyi magyarság megerősödve kerüljön ki, és ez az önkormányzati és parlamenti képviseletben is megmutatkozzon – hangzott el Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke tegnapi megbeszélésén.

Kiemelt fejlesztési programok: Székelyföldre és a szórványra is összpontosítva Fotó: mti
Kiemelt fejlesztési programok: Székelyföldre és a szórványra is összpontosítva Fotó: mti

Az Országházban tartott találkozón Kelemen Hunor bemutatta a magyar miniszterelnöknek azokat a kiemelt fejlesztési programtervezeteket, amelyek az erdélyi magyarok identitásának megőrzését és a kulturális élet fellendítését szolgálják.
A miniszterelnöki sajtóiroda tájékoztatása szerint Orbán Viktor egyetértéséről és támogatásáról biztosította az elképzeléseket, amelyek között szerepel például felsőoktatási szórványkollégium és közösségi tér létrehozása Temesváron, a szamosújvári Mezőségi Téka Szórványkollégium munkálatainak befejezése, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia kialakítása vagy Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központ műtárgygyarapítása.
„Ezek azok a kiemelt projektek, amelyek az erdélyi magyar közösség szempontjából, intézményrendszerünk megerősítése végett kiemelten fontosak számunkra. Mindezek a szülőföldön való maradást, erdélyi magyar társadalmunk fejlődését jelentik” – értékelte az RMDSZ elnöke.
Kelemen Hunor azt hangsúlyozta, 2016-ban meg kell erősíteni a magyar képviseletet Romániában. Az erős képviseletet az RMDSZ tudja biztosítani – emelte ki a Szövetség elnöke, aki az elmúlt időszak belpolitikai történéseiről is tájékoztatta a magyar kormányfőt.
„Legfontosabb feladatunk a megszerzett jogok megőrzése, az, hogy megakadályozzuk a jogfosztásokat, kivívott eredményeink megcsorbítását annak érdekében, hogy az erdélyi magyar közösség biztonságban érezze magát szülőföldjén” – részletezte Kelemen Hunor. „Fontos, hogy az idei romániai választásokat kísérő belpolitikai csatározásokból az erdélyi magyarság megerősödve kerüljön ki, és ez az önkormányzati és parlamenti képviseletben is megmutatkozzon” – hangzott el továbbá a tegnapi megbeszélésen.

[box type=”shadow” ]Orbán: politikai hadjárat folyik a romániai magyar politikusokkal szemben

Orbán Viktor kormányfő szerint Romániában politikai hadjárat folyik magyar politikusokkal szemben, háttérbe akarják szorítani a magyar kisebbség politikai vezetőit, amit megfelelő súllyal szóvá kell majd tenni.  A magyar miniszterelnök a hétfői nagyköveti értekezleten értékelte Magyarország és a szomszédos államok viszonyát. A magyar–szlovák kapcsolatot rendezettnek, a magyar–szerbet kiegyensúlyozottnak nevezte, Horvátországról pedig úgy fogalmazott: „most próbáljuk rendezni a kapcsolatokat”, ami nem egyszerű feladat, mert „a kapcsolat szövete roncsolt”. Szlovéniáról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egy elhanyagolt relációja a magyar külpolitikának, de komoly remények fűzhetők az együttműködéshez. Beszélt Ukrajnáról is, jelezve: nem látni, hogy az országból mikor lesz egy nyugatos gazdasági szerkezettel rendelkező jogállam, azonban Magyarország érdeke az, hogy Oroszország és Magyarország között mindig legyen „valami”, vagyis ne legyen közös határ Oroszországgal.[/box]

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.