20 éves a csíksomlyói passiójáték

79

Idén ünnepli a Csíksomlyói Passió Csoport 20 éves jubileumi évfordulóját. A passiót először 1996 virágvasárnapján mutatták be a helybéli fiatalok Svella Adél balett-tanárnő rendezésében. A következő tíz évben az előadás mindig két helyszínen volt látható: virágvasárnap a csíksomlyói kegytemplom előtt és pünkösdszombaton a Kis- és a Nagysomlyó hegyek közötti nyeregben a Hármashalom-oltárnál.
A hazai előadásokon kívül az időközben 60 főre gyarapodott csíksomlyói passiósok több országban is bemutatták Krisztus szenvedéstörténetét: Magyarországon, Ausztriában, Hollandiában, Németországban és Franciaországban.
2006 után a csapat tagjainak kü­lönböző elfoglaltságai miatt meg­szakadt az előadások sorozata. Három évvel ezelőtt született meg a gondolat, hogy a 20 éves évfordulóra a csoport felelevenítse a passiójátékot, így hosszas készülődés és új tagok toborzása után 2016. március 20-án, virágvasárnap délelőtt fél 11-kor a csíksomlyói kegytemplom előtti tér ismét helyszíne lesz az 1700-as évekre visszamenő hagyománnyal rendelkező passiójátéknak.

A csíksomlyói kegytemplom– pápai kisbazilika virágvasárnapi, nagyhéti és húsvéti liturgikus programja

• március 20., virágvasárnap: szentmisék reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 6 órakor lesznek, mindhárom szentmise keretében barkaszentelésre kerül sor.
A fél 11-es szentmise a kegytemplom előtti téren barkaszenteléssel kezdődik, szabadtéri passiójátékkal folytatódik a Csíksomlyói Passió Csoport előadásában, és ezután következik a legszentebb áldozat bemutatása.
10 órakor a Szék útján található helységnévtáblánál a passiójátékosokhoz a hívek is csatlakozhatnak, hogy Jézus ünnepélyes Jeruzsálembe való bevonulására emlékezve együtt indulhassanak a csíksomlyói kegytemplomhoz.
• március 24., nagycsütörtök: reggel fél 8-kor lamentáció (Jeremiás siralmai), este 6 órakor szentmise az Utolsó Vacsora emlékére
• március 25., nagypéntek: reggel 5-kor keresztút a Jézus-hágón, gyülekező a borvízforrásnál (ajánlatos, hogy a résztvevők hozzanak magukkal elemlámpát); a kegytemplomban fél 8-kor lamentáció, délelőtt 10 órától este 6-ig gyónási lehetőség, este 6 órakor megemlékezés az Úr kínszenvedéséről és kereszthaláláról
• március 26., nagyszombat: reggel fél 8-kor lamentáció, este 8 órakor feltámadási szertartás
• március 27., húsvétvasárnap: reggel 7-kor és a 8 órakor kezdődő szentmise után eledelszentelés; szentmisék: reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor
• március 28., húsvét másodnapja: szentmisék reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor

Összeállította: Borsodi L. Lászlóferences sajtóreferens

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek