1968 – fontos esemény az intézmény életében

Ünnepelt a Márton Áron Főgimnázium

980

Ötven évvel ezelőtt fennállásának háromszázadik évfordulóját ünnepelhette meg a Márton Áron Gimnázium – erre a kivételes alkalomra és a főgimnázium tanári közösségére emlékezett pénteken az iskola vezetősége.

Fotó: László F. Csaba

Ötven évvel ezelőtt október 26-án, a csíkszeredai főgimnázium fennállásának háromszázadik évfordulójára szervezett ünnepségen énekelte el először az alma mater kórusa az iskolahimnuszt, amelynek szövegét Salló István, zenéjét Gál Árpád szerezte. Pénteken a történelmi jelentőséggel bíró ünnepség tiszteletére ugyancsak a himnusz eléneklésével kezdődött el a megemlékezés, majd az iskola igazgatója, Varga László köszöntötte a jelenlévőket és idézte fel az 1968-as ünnepség jelentőségét.
– Az akkori főgimnáziumban I. osztálytól XI. osztályig volt a tanítás, külön román szak működött, összesen 62 osztályban 2101 diák tanult. Antal Imre történelem szakos tanár feljegyzései szerint a ’68-as demonstratív ünnepség megszervezése eufóriával töltötte el az akkori tanári közösséget és a diákokat is. Mindenki tisztában volt azzal, hogy a tanintézmény valójában nem háromszáz éves, voltak, akik 1629-ig, Antal Imre 1592 ment vissza történetében. De nem ez volt a lényeg, hanem a magyar identitástudat megőrzése és közzététele – mondta ünnepi beszédében Varga László igazgató.
Az iskola igazgatója arra is emlékeztette az ünneplő közösséget, hogy a nagyszabású esemény mellett az 1968-as évben jelent meg a főgimnázium Líceum című folyóirata, benne az iskolahimnusz szövege, és bár a cenzúra komolyan felügyelte a lap tartalmát, az iskola rövid története is olvasható benne. A folyóirat sajnos csak egy kiadást élt meg.
– Mit ünneplünk ma? Értéket, a politikai rendszereken átívelő folyamatosságot, aminek köszönhetően ma itt vagyunk. Identitásunk megőrzését, iskolánk arculatát ünnepeljük, azt a szakmaiságot, elhivatottságot és akaraterőt, ami megtartotta pedagógusközösségünket és példát mutat az utókornak – tette hozzá az igazgató.
A megemlékezésen jelen volt Eigel Ernő, az iskola 1966–1979 és 1990–1994 közötti igazgatója, a főgimnázium régi diákjai, egykori és jelenlegi pedagógusai.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek