1848 és 1918 eseményeiről tartanak előadásokat

Történészkonferencia

95

Nemzetközi történészkonferencia zajlik Gyergyószentmiklóson 1848 és 1918 Magyarország, Erdély és Székelyföld történetében címmel. Erdély több településéről, valamint Magyarországról is érkeztek előadók.

Érdekes történelmi előadásokat hallgathatott a közönség Fotó: Lázár Hajnal

Az Erdélyi Múzeum Egyesület gyergyószentmiklósi fiókegyesülete és a Gyergyói Népfőiskola idén is megszervezte a történészkonferenciát. Két nap alatt több mint tíz előadást hallgathattak az érdeklődők a városi könyvtárban.
Tegnap a megnyitón Tóth Lász-
ló főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője elmondta, örömmel vesz részt a rendezvényen, ugyanis ő maga is történelem szakon tanult, így közel áll hozzá a téma.
– A magyarság megmaradása ezen a vidéken nagyrészt köszönhető a gazdag múltnak, a múlt ismeretének, az ismeretek átadásának – fogalmazott a főkonzul, a rendezvény jelentőségére hívva fel a figyelmet.
Köszönetet mondott dr. Garda Dezső gyergyószentmiklósi történésznek, aki évről évre megszervezi a konferenciát.
Fórika Sebestyén, a művelődési központ igazgatója azt mondta, a történelem nagyon tanulságos a mai ember számára, ugyanis a pozitív történésekből és a hibákból is okulni kell.
– Kívánom, hogy az eszmecsere által olyan tanulságokat, következtetéseket vonjanak le, amelyek jövőnket építik – fogalmazott.
A konferencia első napján többek között olyan témákról volt szó, mint az 1848. június 15–16-i népgyűlés, gyergyói szabadságharcosok az 1848–1849-es forradalomban és szabadságharcban, vagy Petőfi eltűnése bajtársainak emlékezetében. Tegnap délután megkoszorúzták a római katolikus temetőben a Kiss Antal honvéd őrnagy tiszteletére állított kopjafát, majd könyveket mutattak be. Az előadások ma is folytatódnak.
– Igyekszünk megemlékezni és reálisan szeretnénk bemutatni, mit jelentett 1848 és 1918 – mondta dr. Garda Dezső történész, a konferencia szervezője, aki előadóként is szerepet vállalt.
Második előadásában a száz évvel ezelőtti Gyergyószentmiklós magyar forradalmi megmozdulásairól és a román katonai és politikai hatalomátvételhez vezető eseményekről beszélt. Mint elmondta, legújabb kutatásaiból kiderült, akkoriban Gyergyószentmiklóson nagyon sok törvénytelenség, visszaélés történt, nem volt a városnak költségvetése, nem ellenőrizték a pénzügyeket, nagy méreteket öltött a korrupció, a segélycsomagok nem a rászorulókhoz kerültek, a lakosság mindezek miatt elidegenedett vezetőitől. Az 1918 év végén hazatérő katonák nemzetőrségekbe szerveződtek, s követelték az elöljárók által elkövetett törvénytelenségek kivizsgálását, nagygyűléseket is tartottak, majd lázadás tört ki.
A száz évvel ezelőtti eseményekről és sok más témáról is tudhattak meg érdekes részleteket a történelem iránt érdeklődők.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek