1,7 lejre nőtt a pityóka nagybani ára

Burgonyapiac

219

Rég nem látott szintre emelkedett a burgonya nagykereskedelmi ára. Bár Hargita megyében vannak még eladatlan készletek, a raktárakban őrzött pityóka értékesítése ezúttal a kistermelőknek sem okoz gondot.

Drágul a krumpli. A termelőknek ez jó, a vásárlóknak nem Fotó: Domján Levente

Minőség és fajta függvényében plusz-mínusz 10 banis eltéréssel kilónként átlagosan 1,7 lejt kérnek tavaly elraktározott étkezési burgonyakészleteikért a Hargita megyei pityókatermelők – tájékoztatta tegnap lapunkat Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. A szakember emlékei szerint az elmúlt két évtizedben a burgonyának csak egyetlen alkalommal volt a jelenleginél magasabb ára, ám az a tény, hogy 1,5 lejes áron nemcsak a nagy, de még a kistermelőknek sem okoz gondot a tavalyi termés pénzzé tétele, termelői szempontból mindenképpen jó hír. A vásárlóknak ugyanakkor már nem annyira, ami a magas árak miatt a burgonyafogyasztás csökkentésében üthet vissza a gazdákra.
– Az egyik kereskedelmi tévétársaság pánikhangulatot keltve tévesen azt állította, hogy kiürültek a raktárak. A legnagyobb burgonyaraktárak lehet, hogy valóban üresek, de a megyében még van eladatlan pityóka. Főleg azokban a községekben, amelyek kissé távolabb esnek a főútvonalaktól. A magasabb tavaszi ár reményében a gazdák egy része is tartogatta a raktárkészleteit, tehát szó sincs burgonyahiányról. Aki megfelelő körülmények között tudta raktározni a pityókáját, az viszont most nagyon jól járt – hangsúlyozta Török Jenő.
Kérdésünkre válaszolva, miszerint a kedvező burgonyaárak hatására tavasszal nőhet-e a pityókával beültetett terület, a szakember szkepticizmusának adott hangot. Úgy véli: a burgonyaföldek bővülésének elsősorban a vetőgumóhiány szab határt.
– Helyben nincs elég vetőmag, a külföldről származó ültetőanyag pedig túlságosan drága, 4 lej körül van kilója. Emlékezhetünk, tavaly a burgonya a kedvezőtlen időjárás miatt kevés gumót kötött, amit viszont nagyra növelt, ezért nincs itthon elég vetőmag – fejtette ki az agrárszakember.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek