150 művelődési esemény

157

A Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) tavaly több mint 150 eseménynek volt a szervezője, illetve társszervezője, ezek között fesztiválok, vidéki programok és konferenciák is helyet kaptak. Ferencz Angéla, az intézmény igazgatója lapunknak elmondta, hogy az Ifjúság Évét tudatosan építik be idei programjaikba, amelyekkel a fiatalokhoz is szólnak majd, arra ösztönözve a különböző intézményeket, hogy ne csak üres szlogen maradjon a meghirdetett tematikus év.

Ferencz Angéla Fotó: László F. Csaba

A Hargita Megyei Kulturális Központnak a megyében szakmai koordináló szerepe is van, mivel több nagyobb kaliberű rendezvényt is egybefog térségünkben, ahol a tavaly több mint 150 kulturális eseményt bonyolítottak le. Ezek az alkalmak 13 nagy programcsomagba rendeződnek, amelyek között a Vidéki rendezvények program, a Megyenapok, a Székelyföld Napok, Csángó program, Fotós program, Képzőművészeti program, Tudásmenedzsment program, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál és Nyári Egyetem, valamint egyéb országos és regionális jelentőségű kulturális események szerepelnek.
Mivel 2018 az Ifjúság Éve, Fe­rencz Angéla leszögezte, figyelnek az ehhez kapcsolódó programok lebonyolítására.
– Hangsúlyosan építjük be az ifjúság kérdését az idei eseményeinkbe, amelyek tartalmasak és átgondoltak lesznek. A tematikus évek mindig felhívják a figyelmet bizonyos problémákra, amelyeket nemcsak azonosítani kell, hanem megoldani is. Ne csak szlogen legyen az Ifjúság Éve! – hangsúlyozta az igazgató.
Az intézményvezető elmondta, hogy a turisztikai kérdésekre is ráerősítenek ebben az évben.
Legnagyobb kihívásként a Csík­szeredai Régizene Fesztivál megszervezését emelte ki Ferencz Angéla, mondván, hogy komplex rendezvény, amely fokozott együttműködést igényel.
– Már most véglegesítjük a programot, fellépőkkel, helyszínekkel. Pályázatokat írunk, forrást keresünk. Idén országos premierre készülünk: historikus hangszereken hallhatja Bach Máté passióját a közönség. A szinte háromórás előadás ebben a formában először lesz hallható Romániában – közölte az intézményvezető.
Az igazgató lapunk kérdésére elmondta, a fejlődés tekintetében a tavalyi rendezvények közül a Hargitai Megyenapok végeredményével elégedett a leginkább, a rendezvénysorozat témáját és tartalmát tekintve jól összekapcsolódott a pünkösdi ünneppel, így közösségépítő és turisztikai hozadéka kiemelkedő volt. Hozzátette, a HMKK feladatának érzi Csíksomlyó népszerűsítését, hiszen turisztikai szempontból sem mindegy, hogy rendszeres programkínálat várja-e a zarándokokat a szakrális központba, ezért indították el az Áradat Egyesülettel közreműködve az Ars Sacra programot.
– Intézményünk foglalkozik a csángó témával is, az ehhez kapcsolódó programok célja az élő kapcsolat fenntartása a moldvai magyar közösségekkel, ugyanakkor értékeik, életmódjuk megismertetése a Székelyföldön. Mi a kulturális értékeken keresztül igyekszünk közös nevezőre hozni a népcsoportokat, hiszen nagyon könnyen észleljük és elítéljük a másságot, azonban történelmükben a székelyek és a csángók is magyarok. Mindez az önismeretünk része is, ezért küldetés a közös nevező kialakítása – részletezte a kulturális igazgató, megjegyezve, hogy mintegy tíz eseményt szerveznek idén a Csángó programjuk keretében.
Az Ifjúság évére készülve az idei megyenapok kapcsán is a fiatalokat szólítják meg, a Székelyföld Napokat is erre a tematikus programra építik majd, valamint a fórumokat és képzéseket is a fiatalokra figyelve a szervezik meg.
– Számos eszköze van egy kulturális intézménynek arra, hogy a fiatalságot megszólítsa. Ilyenek elsősorban a közösségépítés, de a vizuális nevelés, tánc, zene, a tehetségek felkarolása, helyzetbe hozása, az önkifejezés és önszerveződés támogatása, értékeink megismertetése, a generációk, tudások összekapcsolása, és sorolhatnánk – összegezte Ferencz Angéla.

Keresztes Bea

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.