2021, január 17, vasárnap.

123-an hiányoztak a vizsgáról

A vizsgaszabályzat előírásának megfelelően zajlott tegnap a tizenkettedikes tanulók román nyelv és irodalom írásbeli vizsgája, Görbe Péter főtanfelügyelő szerint a megye középiskoláiban egyetlen vizsgázót sem kellett kizárni csalás gyanúja miatt.

Érettségi után a Márton Áron Gimnáziumban. Az első megmérettetés Fotó: Balázs Árpád
Érettségi után a Márton Áron Gimnáziumban. Az első megmérettetés Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]T[/dropcap]egnap délelőtt az előírásoknak megfelelően zajlott a tizenkettedikesek első írásbeli megmérettetése, azt viszont még késő délelőtt sem tudta megmondani a főtanfelügyelő, hogy a Hargita megyei diákok dolgozatait melyik megyében javítják majd. Király András oktatásügyi államtitkár korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy a miniszter személyesen megígérte, a megyék elosztásánál figyelemmel követik, hogy a magyar diákok dolgozatai olyan térségbe kerüljenek, ahol van kisebbségi magyar oktatás.

Az idei érettségin a humán szakos hallgatók Mihail Sebastian Ultima oră című alkotásának egy részletét, a reálosok pedig Lucia Demetrius Trei generații című művének részletét kellett értelmezzék a román nyelv és irodalom tétel első pontjában.
– Az utolsó tételben a reál szakos tanulók Marin Preda, Ion Creangă vagy George Călinescu egy szereplőjét kellett bemutassák, a humán szakosok pedig egy, a két világháború közötti időszakban játszódó regény két szereplőjének viszonyáról kellett értekezzenek – sorolta lapunknak egy általunk megkérdezett román szakos tanár.
A román nyelv és irodalom írásbeli vizsgára 2545 személy iratkozott be, ebből 2422-en jelentek meg hétfőn délelőtt a tanintézményekben, 123 hiányzót regisztrált tehát a megyei tanfelügyelőség.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb