120 személyt várnak ebédre

Karácsony a Vöröskeresztnél

51

Míg a vöröskeresztes Mikulás a gyermekeket örvendeztette meg, addig karácsonykor főként az egyedül élő idősekre figyelnek oda a civil szervezet önkéntesei. Ajándékcsomagokat osztanak ki és két településen karácsonyi ebédet szerveznek.

Ajándéknyi figyelem. Csomagosztás időseknek Fotó: Hargita Megyei Vöröskereszt

Az ünnepek táján, karácsonykor még inkább magányosnak érzik magukat az egyedül élő idősek, ilyenkor fájdalmasabb a házastárs, a gyermekek hiánya – mondta Zsigmond Éva, a Hargita Megyei Vöröskereszt vezetője. Kifejtette, Mikulás alkalmával a gyermekeket ajándékozták meg, karácsonyi segítő tevékenységük célközönsége viszont az elszigeteltebb településeken élő, egyedülálló idősek, tapasztalatuk szerint nekik van nagy szükségük ekkor a figyelemre. A Vöröskereszt önkéntesei december 12-től kezdődően több mint 170 ajándékcsomagot osztottak ki, illetve osztanak ki Csinód és Egerszék, Kőrispatak és környéke, Pálpataka, Csíkszereda térségében. Továbbá Lóvészen szegény családokat ajándékoznak meg.
Karácsonyi ebédeket is szervez a Hargita Megyei Vöröskereszt: december 18-án és 19-én Kőrispatakon és Pálpatakán mintegy 120 helyi, egyedül élő időst vendégelnek meg. Amint Zsigmond Éva elmondta, ezek az ebédek jó alkalmat szolgáltatnak a találkozásra, együttlétre, hisz a távolabbi településeken, a tanyavilágban élők számára az elszigeteltség nemcsak lelki, hanem földrajzi szempontból is nagy, a gyakran betegséggel is küzdő idősek sokszor hetekig nem látják a szomszédaikat sem.
A Vöröskereszt vezetője elmesélte, Siklódon fordult elő, hogy egy, a falu mellett élő idős ember egy éve nem látta a faluban élő testvérét. Az önkéntesek a kezükből széket kulcsoltak, azzal segítették be az idős személyt az autóba, majd azzal is nagy nehézség árán, nagy hóban jutottak be vele a faluba, a karácsonyi ebédre, ahol a testvérével is találkozhatott.
Karácsonykor a gyermekekre több figyelem jut, ha nem a család, akkor a nevelők mellettük vannak, az idősek viszont gyakran egyedül töltik az ünnepet – hívta fel a figyelmet a civil szervezet vezetője.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek