2021, január 27, szerda.
custom_html_banner1

120 ezer dollár fejlesztésre

A természetvédelmi területek fenntartható megőrzésével kíván versenyképes és vonzó ökoturisztikai desztinációt létrehozni az ACCENT GeoÖkológiai szervezet Tusnádfürdőn és környékén.

Turistabaleset a Sólyomkőnél A Tusnádfürdő közelében található Sólyomkőhöz riasztották hétfőn Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatát. A hegyimentőcsapat 18 óra után kapta az értesítést, hogy egy személy megsérült. A helyszínre siető négyfős csapatnak sikerült biztonságba helyezni a sérültet. Fekete Örs, a közszolgálat vezetője szerint ismételten bebizonyosodott, hogy az ehhez hasonló baleseteknél lehet számítani a mentőikre, hiszen a hegyi baleseteknél elsősorban ők képesek szakszerű mentést végezni. Hozzátette: sokszor nem egyszerű egy sürgősségi esethez kivonulni, hiszen nem használhatnak sem megkülönböztető fényt, sem hangjelzést, ezért is külön köszöni az önkéntesek munkáját.
Népszerű célpont a Mohos-tőzegláp. A térség adottságaira építenék a turizmustFotó: ACCENT

[dropcap]A[/dropcap]z ACCENT civilszervezet 95 609 dollár támogatást kapott a Green Entrepreneurship – Romániai Ökoturisztikai Desztinációk Fejlesztése program keretében, hogy Tusnádfürdőt és környékét ökoturisztikai célpontként tudja vonzóvá tenni a turisták számára. A Romanian–American Foundation és a Polgár-Társ Alapítvány közös programja keretében támogatott terv megvalósítására négy év áll a kezdeményezők rendelkezésére, a projekt összköltségvetése 120 ezer dollár.
Az egységes ökoturisztikai desztinációként elképzelt terület az Alcsíki-medence Natura 2000 védett területtel szomszédos Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon és Tusnád községeket, a Sólyomkő Természetvédelmi Területtel határos Tusnádfürdőt, valamint Kozmás községet és a hozzá tartozó Mohos-tőzegláp–Szent Anna-tó Natura 2000 területeket foglalná magában.
A pályázat céljai között szerepel a térség adottságaira alapozott ökoturisztikai szolgáltatásokat nyújtó hálózat létrehozása és működtetése. Terv a turisták számának növelése, ezért a desztináció közös népszerűsítését tervezik. Ennek érdekében egységes arculatot próbálnak kidolgozni, amely hozzájárul majd a térség országos és nemzetközi megismertetéséhez. A turisztikai programokat a természeti és kulturális értékekre alapozva alakítanák.

[box type=”shadow” ]Turistabaleset a Sólyomkőnél A Tusnádfürdő közelében található Sólyomkőhöz riasztották hétfőn Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatát. A hegyimentőcsapat 18 óra után kapta az értesítést, hogy egy személy megsérült. A helyszínre siető négyfős csapatnak sikerült biztonságba helyezni a sérültet. Fekete Örs, a közszolgálat vezetője szerint ismételten bebizonyosodott, hogy az ehhez hasonló baleseteknél lehet számítani a mentőikre, hiszen a hegyi baleseteknél elsősorban ők képesek szakszerű mentést végezni. Hozzátette: sokszor nem egyszerű egy sürgősségi esethez kivonulni, hiszen nem használhatnak sem megkülönböztető fényt, sem hangjelzést, ezért is külön köszöni az önkéntesek munkáját.[/box]

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,354RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb