110 000 ember, óriási székelykapu

Pápalátogatás

506

Április 22-én, hétfőn lezárult a jelentkezés a Szentatya csík­somlyói szentmiséjére. A közel két hónapon át zajló regisztrációhoz az eddigi adatok szerint 110 000 személy csatlakozott. A pápai szentmisére érkezők óriási székelykapu alatt sétálhatnak be a Nyeregbe, ahol már a hajnali óráktól ráhangoló programok kezdődnek – számoltak be a pápalátogatás előkészítői tegnap délelőtt a Jakab Antal Tanulmányi házban.

A pontifex.ro oldal már nem fogad újabb regisztrációkat, mivel hétfőn lezárult a jelentkezés Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére. Az adatok feldolgozása még javában zajlik, egyelőre azonban úgy fest, 110 000 személy biztosan ott lesz a történelmi eseményen. Erről számolt be tegnap Oláh Zoltán kanonok, a pápa csíksomlyói látogatásáért felelős sajtóbizottság vezetője a Jakab Antal Tanulmányi Házban szervezett sajtótájékoztatón, amelyen Borboly Csaba megyeelnök, Ráduly Róbert Kálmán polgármester, Györgypál Enikő koordinátor és Szabó István a FIF (Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség) képviselője is részt vett.

Nyolcméteres székely kapu
Elsőként Borboly Csaba szólalt fel, hangsúlyozva: 8 méter széles és 4,5 méter magas székelykaput állítanak fel a Nyeregbe vezető úton. A Kovászna, Maros, és Hargita megye összefogásából megvalósuló tervet a Vámszer Géza Művészeti Népiskola oktatói és diákjai valósítják meg, faragják ki.
– Ez a székelykapu azt jelképezi, hogy mindenkit szeretettel várunk Székelyföldre. Emellett, arról is beszámolhatok, hogy eredményes tárgyalásokat folytattunk a magyar nyelvű, katolikus Bonum televízióval, így a pápalátogatást megelőző héten délelőtt 10.10 és 12.40, valamint este 8 és 9 óra között többször is élő adásban jelentkeznek környékünkről – mutatott rá a megyeelnök, megjegyezve: az Erdélyi Magyar Televízió is átveszi majd az említett műsorokat.

Aki nem regisztrált, az is jöjjön
A regisztrációkkal kapcsolatban kiderült: 75 674 személy érkezik csoporttal, 34 590-en egyénileg, illetve családosan, 362 pap, kispap és diakónus is regisztrált, emellett 161 szerzetes, valamint szerzetesnő is csatlakozott a felhíváshoz. A regisztráltak sorát 95 beteg, mozgáskorlátozott személy is gyarapítja.
– Úgy látom, hogy nagyon plébánosfüggő volt a regisztráció megszervezése, sok múlott azon, hogy az egyházi elöljárók mennyire tudták mozgósítani a közösségeket. Sokan szeretnének részt venni a szentmisén, de regisztráció nélkül. Ezeknek a személyeknek azt üzenjük, hogy jöjjenek nyugodtan, mert a szektorokon kívül nekik is megfelelő helyet tudunk biztosítani – hívta fel a figyelmet a sajtóbizottság vezetője.

Hallhatunk Márton Áron szellemiségéről is
A sajtóbizottság vezetője úgy fogalmazott: a boldoggá avatási folyamatban vannak bizonyos követelmények, és abban az esetben, ha valaki vértanúként hal meg, gyorsabban halad ez az eljárás, mint a hitvallóként elhunytak esetében.
– Márton Áronnak bőven volt része meghurcoltatásban, de túlélte a börtönt és a házi fogságot. A különbség tehát az, hogy míg a vértanúknál nem követelnek az ő közbenjárásukra dokumentált csodát, addig a természetes halált halt személyek esetében szükséges egy dokumentált csodatétel – részletezte Oláh Zoltán, felhíva a figyelmet, hogy nyugodtan kérjék Márton Áron közbenjárását nehéz helyzetükben, betegségükben, mert ha bekövetkezik a gyógyu­lás, a boldoggá avatás is gyorsabban halad.
Oláh Zoltán elmondta: lehet zászlókat vinni a Nyeregbe, hiszen azok arra szolgálnak, hogy a közösségek megmutassák magukat. A szentmise nyelve olasz lesz, magyarra és románra fordítják az elhangzottakat.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek