11 halott, 36 sérült

30

Tizenegyen haltak meg, köztük 7 rendőr és 4 civil az Isztambul belvárosában, Vezneciler kerületben tegnap délelőtt rendőrségi járművek ellen autóval elkövetett pokolgépes támadásban. A sebesültek száma 36, három személy állapota súlyos – nyilatkozott Vasip Sahin, Isztambul tartomány kormányzója a helyszínen.

A merénylet színhelye Isztambulban Fotó: hirado.hu
A merénylet színhelye Isztambulban Fotó: hirado.hu

A Habertürk török hírtelevízió információi szerint a hatóságok egy helikopterrel és egy drónnal a levegőben figyelik a környéket.
Az eset közelében található egyetemi épületben is komoly károk keletkeztek, az álmennyezet több helyen leszakadt, az ablakok betörtek. Később a hatóságok a helyszínen – kontrollált körülmények között – felrobbantottak egy gyanús csomagot, amire a közeli dzsámiból figyelmeztették az embereket.
A Habertürk török hírtelevízió információi szerint egy helikopter és egy drón a levegőből figyeli a területet. Mete Yarar biztonságpolitikai szakértő a Habertürk élő adásában kiemelte: a bomba nem teljes körben, hanem meghatározott irányban fejtette ki hatását.
Binali Yildirim miniszterelnök rendkívüli találkozón egyeztetett Efkan Ala belügy- és Recep Akdag egészségügyi miniszterrel. Recep Tayyip Erdogan török elnök meglátogatta a kórházba szállított sebesülteket. Az államfő elítélte, valamint „megbocsáthatatlannak” minősítette a merényletet, úgy fogalmazott: „az ítéletnapig folytatjuk a terrorizmus elleni küzdelmet”. Támadásra bárhol, bármikor sor kerülhet, fel kell rá készülnünk és meg is teszünk minden óvintézkedést, hogy a minimálisra szorítsuk a fenyegetést – tette hozzá.
Törökországban idén több terrortámadás is történt. Csak az ország turisztikai központjának számító Isztambulban már két öngyilkos merényletet követtek el az év eleje óta. Januárban 12 német turista vesztette életét, miután egy terrorista felrobbantotta magát a történelmi városnegyed részét képező Sultanahmet téren, márciusban pedig három izraeli és egy iráni állampolgár halt meg egy hasonló akcióban a metropolisz sétálóutcájában, az Istiklal sugárúton. Az incidensekért a kormány az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet tette felelőssé.
Május 12-én a metropolisz ázsiai oldalán, a külvárosban hasonló módon autóbomba robbant egy katonai jármű mellett egy kaszárnya közelében, akkor nyolcan sebesültek meg. A távirányítóval végrehajtott merényletet néhány nappal később a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vállalta magára.

[box type=”shadow” ]Négy embert őrizetbe vettek

Négy embert őrizetbe vettek a hatóságok a tegnap reggeli isztambuli merénylettel kapcsolatban – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Az elfogott embereket a török hatóságok annak az autónak a bérlésével hozzák összefüggésbe, amelybe a robbanószerkezetet rejtették. Időközben az is bebizonyosodott, hogy a pokolgépet az elkövetők távirányítóval hozták működésbe. Az egyik súlyos sebesült délután a kórházban meghalt, így a halálos áldozatok száma 12-re emelkedett, közülük heten rendőrök voltak.[/box]

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek