1000 euróra számíthatnak az ipari pityókatermelők

Termeléshez kötött uniós támogatás

177

Egyre közelebb kerülnek a termeléshez kötött uniós támogatás kifizetéséhez az ipari szükségletre termelő növénytermesztő gazdák. Sajtóértesülések szerint a csipszpityóka-termelők hektáronként ezer eurós, a vetőmagburgonya-termelők hektáronként 1700 eurós támogatásra számíthatnak.

Burgonyaparcella a középcsíki határban. Lassan pénzükhöz jutnak az APIA-tól az ipari növénytermesztők is Fotó: Domján Levente

Az ipari burgonyatermesztők hektáronként nagyságrendileg 1000 euróra, az elismert vetőmagtermesztők pedig hektáronként közel 1700 euróra számíthatnak a múlt esztendei uniós termeléshez kötött támogatási (SCV) jogcímből – számolt be tegnap a központi Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) belső berkeiből származó információkra hivatkozva az Agroinfo.ro mezőgazdasági hírportál.
A lap azután érdeklődött a 2018-as területalapú támogatások közül egyedüliként ki nem fizetett jogcímek várható hektáronkénti nagyságrendje felől, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium a múlt héten honlapján közvitára bocsátotta az uniós termelési támogatás keretösszegeiről szóló kormányhatározat tervezetét. E szerint a szaktárca a szántóföldi növénytermesztők célirányos, termeléshez kötött támogatására 2018-ra összesen 82,334 millió eurót szán, ebből a legnagyobb részt – tételesen 28,164 millió eurót – a szójatermesztők, 19,208 millió eurót a cukorrépa-termesztők, 14,910 millió eurót pedig a lucernatermelők kapnák. A szerződéses alapon, ipari szükségletre termelő burgonyatermesztők támogatására 2 millió 679 ezer 650 eurót fordítana a szaktárca, míg a vetőmagburgonya-előállítók támogatására 939 ezer eurót. A jog­sza­bály­tervezet értelmében az euróban meghatározott hektáronkénti támogatást lejben, 4,6638 lej/eurós árfolyamon átszámítva folyósítja a kifizetési ügynökség a támogatásra jogosult gazdálkodóknak.
Azt, hogy a szántóföldi uniós termelési támogatás folyósításához egyre közelebb kerül az ügynökség, tegnap lapunk érdeklődésére Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója sem titkolta, ám sem a támogatási jogcímek hektáronként várható összegeiről, sem pedig a kifizetés tervezett idejéről nem tudott információkkal szolgálni.
– Hamarosan következik, de nem tudom pontosan mikor. A területalapú támogatások közül ez az utolsó, ami tavalyról még nincs kifizetve, rövidesen erre is sor kerül – fogalmazott Haschi András.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek