1. Erdélyi Legényes Találkozó – Férfiszerepek

146

Tánc és férfias hitelesség mottóval hívja találkozóra a Hargita megyei férfiakat az I. Erdélyi Legényes Találkozó szervezőcsapata. A rendezvényen a férfiak műhelyfoglalkozás keretében ismerkedhetnek a különböző tájegységek néptáncaival, majd szellemi felfrissülés gyanánt az erősebb nemet érintő társadalmi, önismereti kérdésekre keresik közösen a választ a meghívott előadókkal. Az első találkozó április 13-án, Csíkszenttamáson lesz.

Több, a jelenben fontos témát érint és elevenít fel az I. Erdélyi Legényes Találkozó, amely a szervezők szerint az erdélyi férfi-táncanyagismeret mellett érdekes, izgalmas és aktuális kérdésekben bírja szóra, gondolkodtatja el a résztvevőket.
– A 21. század egyik nagy változása, hogy a férfiszerep átalakul, aminek hatása nemcsak a családokban, kapcsolatokban, a társadalom egészében, hanem a táncban is szemmel látható és érezhető. Ezért úgy gondoljuk, hogy fontos a férfi mindenkori és mai szerepéről beszélnünk. Olyan kerekasztal-beszélgetése­ket, motivációs előadásokat szervezünk, amelyek elsősorban ezt a témát igyekeznek körbejárni – tudtuk meg András Loránd programkoordinátortól.
A csíkszenttamási találkozón jelen lesz és a rendezvény kiemelt partnere, a Férfiak klubja – Férfimotivációs Társadalmi Szervezet. A Férfiak klubja alapítója, Bedő Imre április 13-án és 14-én is tart előadást, pénteken A férfi stratégiai szerep itt és most, szombaton pedig Egyensúly férfi és nő között címmel. A nyitónapon Böjte Csaba ferences szerzetes a „férfias hitről” értekezik, a zárónapon Kincses Kálmán pedig a férfiélet szakaszairól tart előadást.
Ugyancsak a zárónapon szó lesz a férfi vezetői szerepekről is, ennek a kerekasztal-beszélgetésnek a meghívottjai Tánczos Barna szenátor, Bálint Imre Elemér oroszhegyi polgármester és Laczkó-Albert Elemér, Gyergyó­remete polgármestere.
A szervezők a találkozót éves rendszerességgel, Erdély különböző néprajzi tájegységein fogják megszervezni az ügy iránt elhivatott civil szervezetek, önkéntesek, szakemberek bevonásával.
A kétnapos program első része – a műhelyfoglalkozás, a motivációs előadások és a kerekasztal-beszélgetések – kizárólag férfiaknak szól, a nőket a szombat esti gálára és az azt követő táncházba várják.
– Ez az esemény azért emelkedik ki a többi hagyományos táncházas rendezvény közül, mert nem kizárólag néprajzi szemszögből közelít meg egy témát, társadalmi csoportot, hanem elsősorban szociális szemszögből vizsgálja azt – hangsúlyozzák a szervezők.

Pál Bíborka

A cikk a Hargita Népe március 26-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek