Xantus Géza egyéni tárlata

22

Immár egy évtizede évente megszervezik Magyarországon az Ars Sacra Fesztivált. A 2007-es nemzetközi Városmissziós rendezvénysorozat gyümölcseként létrejött rendezvény célja a művészet eszközeivel segíteni Európát, hogy visszataláljon gyökereihez, a zsidó-keresztény értékekhez. A kezdeményezéshez csatlakoztak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria és művész. Csíksomlyó – az Áradat Egyesület révén – második alkalommal kapcsolódik a fesztiválhoz. S bár az események fősodra a hét végén lesz, az őszi Mária neve búcsúra való tekintettel ma délután Xantus Géza festőművész alkotásaiból nyílik tárlat a Jakab Antal Tanulmányi Házban.

Xantus Géza festőművészt szakrális jellegű alkotásai – festményei, oltárképei, szobrai, keresztútjai, bibliai témájú könyvillusztrációi – révén méltán ismerik Erdélyben és Magyarországon egyaránt. Idén is felkérést kapott az Ars Sacra Fesztivál magyarországi szervezőitől, hogy szakrális témájú munkáiból válogatott egyéni tárlattal vegyen részt a rendezvénysoron. A művész örömmel tett eleget a felkérésnek, a kiállítás helyszíneként Csíksomlyót jelölve meg. Utóbbi hónapjai megfeszített munkával teltek, ugyanis az alkotótáborokban, művésztelepeken való aktív részvétel mellett két egyéni kiállítás anyagát is elő kellett készítenie: a Kézdivásárhelyen augusztus 25-én nyílt Út a végtelen felé tárlatot és a ma délután 6 órakor nyíló Áttört dimenziók című kiállítást.
Hegedűs Enikő művészettörténész, a csíksomlyói Ars Sacra eseménysort szervező Áradat Egyesület munkatársa szerint Xantus Géza „munkáival ezúton is az égi és a földi dimenziók lehetséges átjárhatóságát tárja elénk”. Mint írja a kiállítást népszerűsítő szórólapon, a művész „az idei csíksomlyói Szakrális Művészetek Hete keretében megrendezett tárlat központi helyére a Megfeszített – Pietá – Feltámadott triptichont helyezte”, megjegyezve, hogy „a szenvedés által meggyötört Krisztus látványát nála a föld és ég között lebegő, karját kitáró, a kereszttől már szabaddá vált Megváltó ábrázolása váltja ki”.

Sarány István

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.