Vencel-nap a gyergyóújfalvi iskolában

37

Huszonhét éve már, hogy a gyergyóújfalvi iskola Elekes Vencel műgyűjtő nevét viseli. „Venci bácsi” Gyer­gyóújfaluban, nyolcgyermekes családban született. Mindig is foglalkoztatta a székelyföldi emberek kemény sorsa, és igyekezett a szép szeretetének, az igaz emberségnek, a becsületes munka tiszteletének jegyében élni. Venci bácsi hitvallásának szellemében szervezték az első iskolai Vencel-napot: „Meg kell maradnunk e földön! Meg kell őriznünk, ami a miénk! Csak így lehet, csak így érdemes! Egymást tisztelve!”
E különleges alkalomra iskolánk tanulói és pedagógusai kétnapos eseménysorozattal készültek, és meghívták az izsai (Szlovákia) Döme Károly Alapiskola és Óvoda vezetőségét és diákjait.
Az első Vencel-napra való ráhangolódás szeptember 28-án, Vencel névnapkor kezdődött, amikor nagyszünetben három VIII. osztályos tanuló bemutatta Elekes Vencel életét és munkásságát.
A pénteki nap más volt, mint a többi, hiszen nem a tanulásról szólt, hanem a szórakozásról, a vidámságról. Az iskolanap négyszöggel kezdődött, ezután az iskola vezetősége elhelyezte az új bannert az iskola bejáratánál. A banner képeslapként üdvözli az iskolába látogatókat. A bemutató után az iskola udvarán folytatódtak a tevékenységek, ahol tanulóink számára lehetőség nyílt arra, hogy megmutassák főzőtehetségüket. A hagyományokhoz híven, minden osztály az osztályfőnökök és a tanítók segítségével megtervezte a menüt. A főzés sikeresnek bizonyult, hiszen sok ízletes, jól sikerült fogást kóstolhattunk meg. Ugyanakkor a népi és a sportjátékok, a népdaltanulás, a népi szokások is fontos szerepet kaptak ezen a napon.
Az első Vencel-nap a tanulók és a pedagógusok számára is kellemesen zárult. Sok maradandó élménnyel gazdagodtunk, amelyeknek az emlékét számos fénykép őrzi. Mindezért köszönetünket fejezzük ki a helyi önkormányzatnak, hogy támogatásával sikerült méltón megemlékezni iskolánk névadójáról.

Simon Katalin aligazgató

[box type=”shadow” ]Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.[/box]

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.