Véget ért a 9. Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál – Dzsesszbe merült Csíkszereda

75

Világszínvonalú koncertekkel, or­szágos premierekben gazdagon zajlott idén is a tegnap este zárult, immár 9. Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál. A Mikó-várban zajló koncert-kavalkád mellett a kiegészítő programok, a zenei nevelés, valamint az örömzenélés adták meg ezúttal is a rendezvénysorozat közösségi jellegét. Összegzésként áttekintjük a történteket.

Fergeteges koncertek színhelye volt a Mikó-vár udvara. Meglepetésnóta Fotók: László F. Csaba

Idén is világhírű előadókkal, nemzetközi elismerésnek örvendő vendégekkel kényeztette a dzsesszműfaj szerelmeseit a Csíki Jazz néven ismert nemzetközi fesztivál. A kilencedik kiadását az éjszaka záró rendezvény kétségkívül nem csupán a város és a térség, hanem Székelyföld egyik legjelentősebb eseménye. Ereje – ahogyan a szervezők vallják – a műfaj erejéből fakad: a játékra, szabadságra született, örökifjú és sokszínű zenében. Ugyanakkor rendelkezik még egy olyan jellemzővel, amiért Erdély nagyvárosaiban, köztük Kolozsváron is fölnéznek a Csíki Jazzre és Csíkszereda városára. Ez tételesen az, hogy a Minijazz Fesztivál Egyesület a Csíkszeredai Városházával, valamint Hargita Megye Tanácsával és a Hargita Megyei Kulturális Központtal társszervezésben lezajlott programjában évről évre alkalmat kapnak a bemutatkozásra a fiatal tehetségek és a helyi, székelyföldi zenekarok is.
De a Csíki Jazz még ennél is több. A 9. Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál péntek esti hivatalos megnyitóján a megyei önkormányzat alelnöke, Barti Tihamér ezt a vetületet úgy fogalmazta meg, „gyöngyhalász munkát”, közösségkovácsoló munkát végez Szilágyi Nóra és csapata az igényes zenét kedvelők sokrétű bevonásával, és azt kívánta, ez idén is minél inkább érlelődjön.
Aki évről évre követte a fesztivált szervező elnöke, Szilágyi Nóra főszervező nyilatkozatait, örömmel nyugtázhatta, hogy régi álmot is megvalósított: olyan támogatókat nyerni meg, akik révén a kameruni származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő világsztár, Richard Bona muzsikáljon a Mikó-vár udvarán. Az alábbiakban időrendben pörgetjük át, hogy az idei fesztivál húzónevének vasárnapi koncertjéig milyen kínálat várta a közönséget.
A magyarok számára rendkívüli meglepetéssel rajtolt az idei dzsesszfesztivál. A Grammy-díjas lettországi Framest Vocal Group először érkezvén Romániába, nem csupán azzal kedveskedett a Mikó-várudvar közönségének, hogy magyarul kívántak jó estét, illetve köszönték meg a tapsot, hanem egy igazi kuriózumot is tálaltak. „A következő dalt a Rigában született zongorista-zeneszerző, Raimonds Pauls írta, és úgy sejtjük, önöknek ismerős lesz” – mondta frontemberük, majd fölcsendült a Millió, millió, millió rózsaszál dal. A Csongrádi Katalin magyar énekesnő, előtte pedig Alla Pugacsova orosz esztrádénekesnő – dalaként is jól ismert melódiát a csapat azzal a gesztussal zárta, hogy a mikrofonjaikat leengedvén, egészen a színpad széléig jöttek elő, és úgy énekeltek együtt – mintegy átölelvén a fesztiválközönséget. Ezen túl derűs, humoros, lendületes stílusban szórakoztatták a közönséget, amely ámulhatott, hányféle hangszert és hangzást, és milyen harmóniát tud öt fiatal csupán saját hangja kezelésével megteremteni.
Ugyan nem sejthettük előre, hogy ezzel lep meg bennünket a Raimonds Paulsszal egyébként tavaly októberben is közösen koncertező lett együttes, az őket követő Marius Pop Trio és a Tátrai Trend jól ismert neve is már jócskán csábítóan hangozhatott. A három legjobb hazai gitáros közt számon tartott ifjú tehetség elköszönésében elismerően szólt a fesztiválról. Mint jelezte, nagyon örvend annak, hogy ilyen színvonalú dzsesszesemény létezik az országban, mint a Csíki Jazz.


Egyedi zenei élményt kínált a „bluesgitáros király Tátrai Tibusz”-ként ismert Tátrai Tibor és csapata. A minden idők egyik leghíresebb bluesgitárosa, az amerikai BB King társaságában is muzsikáló magyar élő legenda a Tátrai Trend együttest „vidám csapat”-ként konferálta be, produkciójukban pedig az életerő mellett rendkívüli zenei tudásukkal is elbűvölték a hallgatóságot.
A Csíki Jazz hagyománya szerint pedig minden megérkezett művész hajnali 4–5-ig tartó örömzenélésben részesítette mindazokat, akik velük együtt bírták az ébrenlétet az Ólommadár kultúrkocsmában.
A szombat-vasárnap délelőtt a gyerekeket várta a Mikó-vár, akik a Játsszunk a zenével interaktív foglalkozáson hangszereket készíthettek és együtt is muzsikáltak. Két előadással is kiegészült a fesztiválkínálat: Bordás József magyarországi dobművész, zenetanár, Zenetörténet a dobok nyelvén címmel szombaton kalauzolt kalandos-dobolós előadásán, míg vasárnap Ila Mihály, a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztője jelentkezett be élő műsorával a helyszínről.
A szombat esti koncertek sorát a Csíki Jazz és a StudJazzFest marosvásárhelyi nemzetközi dzsesszverseny partnerségének gyümölcse indította. A 30 év alatti, hivatalosan elismert zenei intézményekben tanuló diákoknak szervezett vetélkedő idei díjazottjai közül a Budapestről érkező Szász Ágnes és Farkas Zsolt énekes azt is megvallotta, hogy előző években a közönség soraiból élvezte a rendezvényt. Hozzájuk csatlakozott a Jászvásárról érkező díjazott énekes, Sandu Bănțaș, és a hármójukat zongorán kísérő budapesti Pintér Péter a fesztivál tiszteletére bemutatott közös produkciója is jelezte: csak jó dolgok születhetnek abból, ha a diákverseny egyik zsűritagja és a Csíki Jazz művészeti tanácsadója ugyanaz a személy – Sárik Péter virtuóz dzsesszzongorista.
Lábakat mozgató táncakkordokkal és balladákkal szolgált az őket követő Balogh Roland – Finucci Bros Quartet. A magyarországi gitáros-zongorista ikerpár, Roland és Zoltán, valamint a bandatagok csak nemrég érkeztek vissza Amerikából, ahol nem mellesleg a Richard Bona klubját is meglátogatták. Lírai koncertjükön magukról, családjukról meséltek, és szívesen játszották a ráadást is.
Valóságos időutazással szolgált a pozsonyi Bratislava Hot Serenaders zenei társulata. A zenekar tizennyolc alapító tagja immár 25 éve játszik együtt, ami koncertjük tökéletességén is érezhető volt. Megtudhattuk, hogy az elhangzott 20-as 30-as évek szlovák és amerikai slágereit gyakorlatilag ők maguk kottázták le és hangszerelték az eredetihez hűen korabeli bakelitlemezek nyomán. Azt is elárulták, hogy életükben először járnak mifelénk, és „kellemes meglepetés” számukra a Mikó-vári helyszín.
Nagy örömmel jött Csíkszeredába, nincs semmi jelentősége annak, hogy kicsi-e vagy nagy a fesztivál, ahová meghívják – mondta Richard Bona a tegnapi koncertje előtti villám-sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy a világ nagyvárosaiban való fellépések után miért vállalta a csíkszeredai koncertet.
– Az újdonság, a változás és váltás ezért nagyon jó dolog: utazni is nagyon szeretek, és szeretem az esélyt, hogy új embereket ismerjek meg, új barátokra találjak. És utazás közben saját magunkat is fölfedezhetjük, saját magunkkal is találkozunk – fogalmazott.
Hozzátette, Csíkszeredát elragadónak találja, és azt is elárulta, hogy 1979 környékén járt először Romániában.
– Várakozáson felüli színvonal született idén – összegezte a Hargita Népének Szilágyi Nóra főszervező.
Mint mondta, nagyon sokat dolgoztak a programon Sárik Péterrel, de csak a koncerteken derült ki számára is, valamint a visszajelzésekből, hogy Bona mellett ugyancsak világszínvonalú élményt produkált mind a lett, mind a szlovák fellépő.
– Egyszerűen letaglózták a közönséget, mindenki lúdbőrös lett, mondták, és nekem is le kellett ülnöm a pörgésből és átvegyem az energiát a nézőtérről – jegyezte meg.
Mint mondta, imádja csíkszeredai közönséget, és köszönetét tolmácsolja lapunk révén mindazoknak, akik felkeresték, hogy segíteni szeretnének, és azoknak, akik jegyet váltottak. A főszervező jelezte: hálásan köszöni a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), Csíkszereda Város Önkormányzata, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI), Bethlen Gábor Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központnak a pályázatok révén elnyert idei támogatásokat, valamint a helyi támogatóknak is a segítséget (a teljes névsoruk a www.jazzfestival.ro honlapon található).
A Richard Bona­ &­ Mandekan Cubano vasárnap esti koncertjére már két órával korábban érkezni kezdett a közönség a Mikó-várba Fergeteges koncertjükön afro-kubai ízű dzsesszmuzsikát hallgathatott a közönség, sok ütős hangszerrel, sok congával, és zseniális zenetudással. A Csíki Jazz 2017-es kiadását a Zoohacker Remake Orchestrafeat: Lylit (ex-ParovStelar Band) & Random Trip (HU-AT) hatalmas bulija, és a felejthetetlen örömzenélés zárta.

Gergely Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.