Várakozásokkal teli tanév kezdődött

24

Ma újra becsengetnek az iskolákban, és ezzel egy időben indulnak az óvodai foglalkozások is. A 2017–2018-as tanévben több mint 51 300 Hargita megyei gyermek és fiatal számára kezdődik új fejezet. A magyar anyanyelvű ötödik osztályosok számára pedig az eddigiektől merőben eltérő románnyelv-oktatási módszereket vezetnek be.

Új tanév, új kihívás. Becsengettek Fotó: László Róbert / archív

A ma induló tanévben 35 oktatási héten át, 2018. június 16-ig járnak iskolába és óvodába a nagyok és a kicsik. A nyolcadikosok számára június 8-án, míg az érettségi előtt álló tizenkettedikesek számára már május 25-én elkezdődik a vizsgákra való felkészülés időszaka.
Az óvodások és az elemi iskolások számára idén is lesz egyhetes „bónuszvakáció” ősszel: október 28. és november 5. között nem kell bejárniuk. A karácsonyi és újévi vakációra nem panaszkodhatnak, hiszen három hetet, december 23-tól jövő év január 14-éig tart. Alig zökkennek vissza a tanulásba, február 3-tól 12-ig ismét vakáció következik, amely elválasztja egymástól a két félévet. Ezt követi majd a húsvét környéki vakáció, amely március 31-től április 10-ig tart.
Tavaly vezették be az iskolák számára azt a lehetőséget, hogy maguk döntik el, mikor szervezik az Iskola másként programot, ez idén is hasonló módon történik majd.

Tanár, igazgató és iskola is lesz
Amint Görbe Péter Hargita megyei főntanfelügyelőtől megtudtuk, egyetlen tanintézményből sem jelezték, hogy bármilyen akadálya lenne a tanévkezdésnek. A diákok egészségügyi és katasztrófavédelmi szempontból is biztonságos épületekben kezdhetik meg a tanévet.
A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője, dr. Tar Gyöngyi lapunkkal korábban közölte: egyre több iskola rendelkezik megfelelő egészségügyi engedéllyel, de egyes falusi iskolákban még gondot jelent a vízöblítéses vécé hiánya, a víz minősége, amelynek ihatónak kell lennie, illetve a fűtésrendszerekkel is gondok vannak, hiszen sok helyen még csempekályhával fűtenek, amely veszélyt jelent a kicsik testi épségére.
A főtanfelügyelő azt is elmondta, hogy minden iskolában sikerült igazgatót kinevezni, néhány héttel ezelőtt ugyanis még több iskolában kérdéses volt az intézményvezető személye. Ott, ahol először nem vizsgáztak sikeresen a meghirdetett helyekre, újabb vizsgát tartottak, így minden iskola élére került igazgató.
– Körülbelül 130 tanári állást nem foglaltak el Hargita megyében, de ezek mind olyan tantárgyakat érintenek, amelyekből nehéz egy egész katedrát kihozni, így ezekben az esetekben más szakképesítéssel rendelkező tanár oktatja az adott tantárgyat – nyilatkozta lapunknak a főtanfelügyelő.

„Kísérleteznek rajtuk”
A ma kezdődő tanév számos újdonságot rejteget a cikluskezdő ötödik osztályosok s zámára. Ők azok ugyanis, akik elsőként új kerettanterv szerint tanulnak, illetve a magyar ajkúak számára a román nyelv oktatása is alternatív módon zajlik majd: idegen nyelvként tanítják nekik. Ehhez már elérhető a megfelelő tankönyv. Ezeken kívül a magyar nyelv és irodalom, valamint a katolikus diákok számára a vallástankönyv áll rendelkezésre.
Újdonság, hogy idéntől testnevelés-tankönyvet is biztosítanak, azonban annak magyar nyelvű fordítása még nem elérhető. Érdekesség továbbá, hogy az ötödikesek számára egy új tantárgyat is bevezetnek, a kritikus gondolkodás és gyermekjogi nevelést, illetve a heti egy helyett mostantól két órában tanulják a történelmet, viszont az eddigi öt helyett csak heti négy román-, illetve magyarórájuk lesz.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.