Vár a mezítlábas park

Hagyományossá vált immár az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) kalákája, minden nyár elején felújítják, rendbe teszik a sétatéri játszótéren található mezítlábas parkot. A gyerekek imádják a négy éve kialakított, talpat „birizgáló” ösvényt, amely mostantól ismét használható.

A hideg évszak, az eső, a hó minden évben megviseli a szabadtéren létrehozott ösvényt, amely fakeretekben elhelyezett különböző anyagokat tartalmaz, olyanokat, mint homok, kavics, fakéreg, kukoricacsusza, tobozok. A majdnem 120 méter ho sszú ún. mezítlábas parkot az UFF kezdeményezte még 2013-ban, és az ifjúsági szervezet is vitelezte ki az egyre gyakoribb lábproblémák kezelésére kitűnően használható ösvényt.
– Kitakarítottuk a rekeszeket, pótoltuk a faanyagot, ahol szükséges volt, újra is festettük az elemeket. Mindezt megelőzte a gyomlálás. Alapos ráncfelvarrást végeztünk, nagyon jó hangulatban – számolt be a múlt hét közepén lezajlott kalákáról Vass Orsolya.
Az UFF elnöke elmondta, hogy természetesen friss homokot, kavicsot, tobozt, kukoricát öntöttek le, így most már bátran birtokba vehető a terep. Mintegy 20-an vettek részt a munkában, javarészt az ifjúsági szervezettől, és számos magánszemély segített a hiányzó anyagok pótlásában.
– Jövőre lesz ötéves a mezítlábas park, akkorra egy nagyobb felújítást, bővítést is tervezünk – mondta Vass Orsolya, majd arra kérte a szülőket, hogyha hiányt látnak valamilyen anyagból, és lehetőségük van rá, nyugodtan pótolják, mert igazából együtt lehet rendben tartani a mindenki által használható létesítményt.
Vass még arról is beszámolt, hogy a jó ötlet már követőkre is talált: a Europe Direct irodahálózat találkozóján ismertették a projektet, s ennek nyomán az országban már több helyen is létesült mezítlábas park (például Gyulafehérváron, Piatra Neamț-on).
– Mi annak idején a csík­szentmártoni korai fejlesztő központnál tanulmányoztuk a parkot, most mások is átveszik tőlünk, és ez örvendetes – fogalmazott az ifjúsági szervezet elnöke.
A szakemberek elmondása sze­rint nagyon egészséges a mezítlábas séta, főleg, ha az változatos terepen történik. A mezítlábas park pedig ezt tökéletesen biztosítja. Használata rendkívül jó hatással van az olyan mozgásszervi elváltozásokra, mint a lúdtalp, de javítja a helytelen testtartást, és stimulálja a talp izomzatát és az idegrendszert is.

Asztalos Ágnes