Város és vidék összhangja

69

Köszönöm a küldötteknek, hogy bizalmat szavaztak nekem – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének új elnöke. Amint arról korábban lapunkban már olvashattak, a területi szervezet megválasztott új vezetője Bende Sándort váltja a tisztségben a tisztújító ülésen tartott szavazás nyomán. Barti szerint erősebbé kell tenni a város és a vidék kapcsolatát, állítását pedig tegnap is megerősítette.

Barti Tihamér. Új feladat, komoly célokkal Fotó: Keresztes Zoltán

Egységes projektekben kell gondolkodni – véli Barti Tihamér, mondván, a Gyergyó Területi RMDSZ munkájában nagyon fontos a város és a vidék összekapcsolása. Mint kifejtette, mindez közös, egységes projektekben kell megnyilvánuljon, legyen akár turisztikai alapú, vagy bármilyen egyéb megközelítésű. Barti rámutatott, az első ilyen megnyilvánulás a budapesti Székely Fesztiválon való megjelenés kell legyen, amely nem a politikai megközelítésből, hanem sokkal inkább az összekovácsolódás szempontjából bír jelentőséggel.
Az új területi elnök elmondása szerint az elkövetkező időszakban minden egyes térségi szervezettel igyekszik felvenni a kapcsolatot, ugyanakkor a területi RMDSZ elnökségének nevesítése is hátravan. Közölte, négy alelnököt és egy ügyvezető elnököt nevesít, személyekről egyelőre nem esett szó, mondván, erről a szavazást követően tájékoztat.
A további lépésekkel kapcsolatban azt mondta, azokon a településeken is meg kell tudjon mutatkozni a területi szervezet, ahol jelenleg nem RMDSZ-es polgármester van, itt pedig Gyergyószárhegyet és Gyergyóújfalut említette. Mondandóját pontosítva hangsúlyozta, nem azon dolgoznak, hogy „visszaszerezzék” azokat a településeket, amelyeket nem RMDSZ-es polgármester vezet, csupán a területi szervezet képes kell legyen meggyőzni a lakosságot, hogy az RMDSZ mint eszköz fontos a politikai érdekérvényesítés és a közösségépítés szempontjából.
– Számítok minden egyes helyi RMDSZ-elnökre és polgármesterre – fogalmazott.
Mindezek mellett ismételten kitért a civil szervezetek fontos szerepére, mondván, tenni kell annak érdekében, hogy a közösségért dolgozni akaró személyeket felkarolja és segítse a területi RMDSZ. A jövedelemadó két százalékának felajánlására vonatkozó kampánnyal folytatta mondandóját, arra kérve a helyi RMDSZ-szervezeteket, ösz­tönözzék a lakosságot, hogy a felajánlott összeget civil szervezetek kapják meg. A gyergyószentmikló­si pénzügyhöz egyébként tavaly 207 879 lej folyt be ebből a célból, a maroshévízihez pedig 155 399 lej.
Másik célkitűzésként rámutatott, meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy mint területi szervezet, rendezvényeket támogathassanak, hozzátéve: az idei év próba lesz ebből a szempontból. Ennél a témánál maradva megjegyezte, az elkövetkező egy hétben, bármilyen projekttel vagy pályázási lehetőséggel felkereshetik a területi szervezetet. Hozzátette: természetesen a későbbiekben is lesz erre lehetőség, de most lenne ideális.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.